Foto Omagiu la Cluj, cu ocazia Zilei Deținuților Politici Anticomuniști. Boc și noul prefect, umăr lângă umăr
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 09 Mar 2021, 14:12
- Eveniment
- Ascultă știrea
Mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale au depus, marți, coroane de flori la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Parcul Central din Cluj-Napoca şi au aprins lumânări în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti.
La eveniment au fost prezenți printre alții, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, noul prefect al județului Cluj, Tasnádi István Szilárd și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat. În urmă cu câteva zile, Prefectul Clujului a dezvăluit că Emil Boc i-a trimis un mesaj de felicitare, după tot scandalul legat de numirea prefectului de către UDMR.
„Ne exprimăm, cu acest prilej, profunda recunoștință și omagiul sincer adresat celor care, prețuind valorile democratice și principiile mai mult decât propria viață, libertate și familie, au decis să se opună regimului totalitar. Exemplul personal, curajul și sacrificiul de sine al acestora îi consacră drept adevărate repere, demne să călăuzească generațiile actuale și viitoare”, a precizat Mariu Mînzat, potrivit reprezentanților forului administrativ județean.
În formă de cub cu înălțimea de opt metri, pe care sunt inscripționate numele închisorilor în care au fost încarcerați deținuții politic, Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Parcul central simbolizează, în fapt, celula unei închisori, aspect care-i conferă unicitate în peisajul arhitectural clujean.
Reamintim faptul că, în perioada 1944-1989, circa 2 milioane de oameni au fost privați de libertate din motive politice, în cadrul a peste 130 de închisori, lagăre și alte locuri de detenție. Acestora li se adaugă alte zecii de mii de cetăţeni asasinați în luptele din munți, fără judecată sau fără să fi trecut vreodată prin închisori.
La 9 martie este marcată, în fiecare an, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989. Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 martie "Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989" a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă şi şase abţineri.