OMS trimite o echipă de cercetători în Wuhan pentru a căuta originile coronavirusului

OMS trimite o echipă de cercetători în Wuhan pentru a căuta originile coronavirusului

O echipă formată din 10 oameni de ştiinţă internaţionali se va deplasa în oraşul chinez Wuhan
pentru a investiga originile noului coronavirus.

O echipă formată din 10 oameni de ştiinţă internaţionali se va deplasa luna viitoare în oraşul chinez Wuhan, primul epicentru al pandemiei de coronavirus, pentru a investiga originile Covid-19, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează BBC.
 
OMS a ales pentru această misiune oameni de ştiinţă din Danemarca, Regatul Unit, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Qatar şi Japonia, recunoscuţi în domeniile lor de expertiză.
 
Beijingul a fost reticent să accepte o anchetă independentă şi au fost necesare multe luni de negocieri pentru ca OMS să aiba acces la oraş.
 
Un biolog din echipa care se va deplasa la Wuhan a declarat agenţiei Associated Press că OMS nu încearcă să dea vina pe cineva, ci mai degrabă să prevină viitoarele focare.
 
"Într-adevăr nu este vorba despre găsirea unei ţări vinovate. Este vorba despre încercarea de a înţelege ce s-a întâmplat şi apoi pentru a vedea dacă, pe baza acestor date, putem încerca să reducem riscul în viitor," a declarat Fabian Leendertz de la Institutul german Robert Koch, conform Mediafax.
 
Dr. Leendertz a spus că scopul este de a afla când a început virusul să circule şi dacă acesta provine sau nu din Wuhan.
 
Misiunea ar putea dura patru sau cinci săptămâni, a adăugat el.
 
în primele zile ale epidemiei, virusul a fost urmărit la aşa-numita „piaţă umedă” din Wuhan, provincia Hubei, şi s-a sugerat că de aici a ajuns la oameni.
 
Dar experţii cred acum că s-ar putea să fi fost amplificat acolo.
 
Oamenii de ştiinţă cred, în general, că gazda iniţială a virusului a fost liliacul, însă animalul intermediar care a provocat contaminarea la om este încă necunoscut.
 
În aprilie, au apărut suspiciuni şi acuzaţii că virusul s-ar fi scurs dintr-un laborator din Wuhan.
 
Statele Unite, ţara cu cel mai mare număr de decese provocate de pandemie, au acuzat China că a încercat să ascundă focarul iniţial şi că OMS s-a pliat prea mult pe dorinţa autorităţilor chineze.

Comenteaza