Omul care a vrut să-l asasineze pe Ceauşescu s-a stins la Cluj

Omul care a vrut să-l asasineze pe Ceauşescu s-a stins la Cluj
Una dintre cele mai iconice figuri ale luptei anticomuniste din România, profesorul Raul Volcinschi (foto) s-a stins din viaţă ieri. A fost cel care a reuşit să evadeze din beciurile Securităţii şi a pus la cale un asasinat împotriva dictatorului.
Profesorul Raul Volcinschi a fost închis pentru prima dată între anii 1956 şi 1964, după ce a fost cercetat în legătură cu participarea sa la revolta studenţească de la Cluj, solidară revoluţiei maghiare. În 1957, Volcinschi a fost protagonistul singurei evadări din beciurile Securităţii, reuşind să fugă din camera de deţinere situată pe strada Traian, actualul sediu al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

De altfel, în aprilie 2010 ZIUA de CLUJ a prezentat în exclusivitate imagini şi informaţii din timpul anchetei evadării lui Raul Volcinschi. Fost asistent universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, Volcinschi a fost condamnat la doi ani de închisoare în 1973, sub acuzaţia de uz de fals, după ce fusese amnistiat în 1964. Prin sentinţa penală nr. 89/1976 a Tribunalului Bucureşti, Volcinschi a primit pedeapsa de trei ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fiind eliberat condiţionat la data de 22 august 1977. Potrivit CNSAS, dosarul de urmărire pe care Securitatea comunistă l-a alcătuit pentru Raul Volcinschi între anii 1956 şi 1989 numără 123 de volume.

În 1983 Raul Volcinschi a făcut parte dintr-un grup de profesori universitari care au conspirat pentru asasinarea lui Ceauşescu. Aceasta ar fi trebuit să aibă loc în localitatea Goştinu din judeţul Olt, însă planul a fost deconspirat în urma unor schimbări de ultim moment în programul dictatorului. În timpul guvernării CDR din 1996, Raul Volcinschi a îndeplinit, pentru o parte din mandat, funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub şefia lui Gavril Dejeu.

În 2010, Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj i-au acordat lui Volcinschi, în baza Legii nr. 221/2009, daune morale de peste 325.000 de euro pentru detenţia politică din timpul regimului comunist. Considerat o legendă printre deţinuţii politici, Volcinschi nu şi-a scris niciodată memoriile, singurele mărturii despre viaţa sa, demnă de un roman, fiind consemnate într-un volum al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, “Experienţe carcerale în România Comunistă, vol. II”, de istoricul Alin Mureşan. Înmormântarea va avea loc marţi la Craiova.


Comenteaza