ONG-urile acuză Primăria că a proiectat "inadecvat" şi a construit "precar" locuinţele modulare pentru ţiganii mutaţi la Pata Rât

ONG-urile acuză Primăria că a proiectat
Din nou scandal pe tema ţiganilor mutaţi de pe strada Coastei lângă rampa de gunoi de la Pata Rât: organizaţiile pentru apărarea drepturilor rromilor spun că locuinţele modulare în care au fost mutaţi ţiganii au fost proiectate "inadecvat" şi construite "precar".


">

"Proiectarea inadecvată şi execuţia precară a construcţiilor, care încalcă prevederile legale

privind standardele locuinţelor, a generat o situaţie de supraaglomerare, igrasie, izolare proastă a acoperişului şi ventilaţie improprie a încăperilor, care, cumulativ, afectează puternic sănătatea oamenilor relocaţi", arată reprezentanţii ONG-urilor pentru apărarea drepturilor rromilor.

Aceştia arată într-o sesizare că situaţia este agravată de "toxicitatea mediului din cauza proximităţii gropii de gunoi şi a staţiei de deşeuri chimicale", dar şi de distanţa de 5 kilometri până la cea mai apropiată staţie de autobuz şi de accesul dificil la serviciile de sănătate. "Stigmatizarea oamenilor prin plasarea lor lângă groapa de gunoi, marginalizarea comunită ii
anterior integrate în oraş, îngreunarea accesului la şcoală, la locuri de muncă şi la participarea

activă în via a urbei încalcă dreptul uman fundamental la locuire demnă", arată aceştia. Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (gLOC) arată că situaţia a generat constituirea unui "ghetou al sărăciei" lângă groapa de gunoi, dar şi că ţiganii care locuiesc în apropiere, pe strada Cantonului, sunt la rândul lor supuse riscului de a fi evacuate în curând.

Vezi aici fotografii şi imagini video despre situaţia ţiganilor mutaţi la Pata Rât

Comenteaza