Opriţi măcelul pădurilor! Se anunţă un nou protest împotriva despăduririlor abuzive

Opriţi măcelul pădurilor! Se anunţă un nou protest împotriva despăduririlor abuzive
La doar o zi după ce mai mult de 1000 de persoane au ieşit în stradă în semn de protest faţă de despăduririle abuzive din ultimii ani, se anunţă organizarea unei noi astfel de acţiuni.

Astfel, clujenii sunt chemaţi să se strângă din nou în Piaţa Unirii sâmbăta viitoare, 16 mai, de la ora 16:00.

"M.Goţiu: ''Încet, încet, avem o societate civilă care începe să facă ea agenda politicienilor și nu invers''.''Toate partidele - taie prin rotatie''. Într-un articol din iunie 2014: ''Pădurile statului sunt administrate de Regia Naţională a Pădurilor, Romsilva, un adevărat stat în stat care îşi protejează angajaţii corupţi. Sunt peste 100 de dosare penale pe numele acestora, dar asta nu-i impedică să continue să se ocupe de păduri'', au postat organizatorii evenimentului. 

Mobilizarea cetăţenilor se face, ca de obicei, prin intermediul reţelei de socializare Facebook. Până în momentul publicării materialului, la protest şi-au anunţat prezenţa 105 persoane, alte 19 fiind nehotărâte. 

Sâmbătă, peste 1000 de persoane, unele venite din Maramureş şi din Ţara Moţilor, au petrecut Ziua Europei în stradă, participând la o amplă acţiune de protest împotriva despăduririlor abuzive din ţară.

Principalele revendicări ale protestatarilor vizează stoparea tăierilor ilegale, menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului "Radarul Pădurilor", protecția pădurilor virgine, cvasivirgine și a parcurilor naționale, deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier, întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură, elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea Programului Naţional de Împăduriri.

De asemenea, ei îşi doresc instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominantă şi de monopol, precum şi reguli de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităților locale, plăți compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie sau incluse în arii protejate ori situri Natura 2000, finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare şi oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic.

Astfel de acţiuni de protest au avut loc concomitent şi în alte oraşe din ţară, precum Bucureşti, Iaşi, Timişoara sau Alba-Iulia, însă numărul participanţilor, cu excepţia capitalei, a fost mult mai mic.

Comenteaza