Ora de iarnă 2019 | Se mai schimbă sau nu ora în România?

Ora de iarnă 2019 | Se mai schimbă sau nu ora în România?

Comisia Europeană a propus, la începutul anului 2019, să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei. Statele membre ale UE vor putea decide dacă doresc să aplice permanent ora de vară sau ora de iarnă.

S-ar putea ca la finalul acestei luni să fie ultima dată când românii vor da ora înapoi, în condițiile în care Comisia Europeană a decis, în martie 2019, să se renunțe la schimbarea orei. 

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2019, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie (sâmbătă spre duminică), când ora 4.00 devine ora 3.00. Motivul pentru care s-a decis schimbarea orei este pentru ca oamenii să beneficieze de lumina zilei cât mai mult, având în vedere că în această perioadă ziua scade, iar noaptea devine tot mai lungă.

Comisia pentru Transport şi Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

Astfel, s-a propus ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru ţările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară. Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ''ora de iarnă'', vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021. Ţările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor.

Comenteaza