Orange pierde procesul “antena de pe bloc”

Orange pierde procesul “antena de pe bloc”
Tribunalul Comercial Cluj a respins acţiunea companiei de telefonie prin care cerea obligarea locatarilor dintr-un bloc din Mănăştur să permită pornirea antenelor de pe imobil.

Instanţa clujeană nu este de acord cu funcţionarea unor antene de telefonie mobilă, după ce oamenii din blocul pe care sunt montate le-au oprit pe motiv că le periclitează sănătatea. Dacă la Cluj aceasta este prima sentinţă de acest gen, în patria mamă a Orange instanţele au început din 2009 să emită sentinţe de interzicere a montării de antene în apropierea caselor oamenilor. Judecătorii francezi şi-au motivat deciziile cu "principiul precauţiei".

Orange pierde în primă instanţă procesul cu obiect "obligaţie de a face" îndreptat împotriva unei asociaţii de proprietari de pe strada Primăverii din cartierul Mănăştur. "Respinge acţiunea formulată de reclamanta S.C. Orange Romania S.A, cu sediul în Bucureşti, în contradictoriu cu pârâta Asociaţia de proprietari Primăveririi nr. 2 bl. S4, sc. 9, cu sediul în Cluj-Napoca, ca neîntemeiată. Obligă reclamanta la plata în favoarea pârâtei a sumei de 500 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare", se arată în minuta sentinţei Tribunalului Comercial. Aceasta nu este încă motivată.
Locatarii din blocul pe care se află antenele în litigiu spun că nu mai sunt de acord cu ele din cauză că sunt prea multe şi le afectează sănătatea.

"Avem buletine de analize de la medicina muncii care arată că antenele emit radiaţii dăunătoare pentru sănătate, mai ales pentru cei de la etajele superioare. La început, în 1999, oamenii nu s-au împotrivit, căci era o antenă, dar acum sunt vreo opt-nouă", spune Vasile Maxim, unul dintre locatari. În urmă cu doi ani aceştia au tăiat curentul la antene, iar de atunci sunt în proces cu Orange. Compania de telefonie a cerut, pe lângă pornirea antenelor, şi plata de către asociaţia de proprietari a câte 1.000 de lei pentru fiecare zi de nefuncţionare a antenelor.

Sentinţa Tribunalului Cluj nu este definitivă, dar este prima care împiedică o companie de telefonie să-şi folosească antenele în apropierea unor locuinţe. Presa din Franţa, patria mamă a Orange, scrie încă din 2009 despre sentinţe similare. Portalul 01net.com titrează: "Justiţia împiedică Orange să instaleze trei antene. Înalta Curte din Angers interzice operatorului de telefonie să monteze aparatura pe turla bisericii Notre-Dame-d'Allençon. Instanţa invocă principiul precauţiei". Conform articolului de pe portalul francez, principiul precauţiei se referă la "lipsa de certitudini, având în vedere cunoştinţele ştiinţifice şi tehnice ale momentului, nu trebuie să întârzie adoptarea de măsuri eficiente şi proporţionale pentru a preveni riscul de daune grave şi ireversibile mediului cu un cost economic accceptabil".

Prin acea sentinţă Orange a fost obligată să plătească 2.500 de euro reclamanţilor care s-au opus instalării antenelor pe turla bisericii, la 50 de metri de şcoala primară şi grădiniţă. Un alt articol de pe Silicon.fr arată cazul unei alte antene interzisă de instanţă "pe principiul precauţiei". Orange intenţiona să monteze antena la 15 metri de casa unor bătrâni, iar instanţa a recomandat o distanţă de 100 de metri. Ziarul electronic LePoint.fr scrie despre iniţiativele unei asociaţii înfiinţate special pentru protejarea oamenilor de radiaţiile antenelor de telefonie mobilă. Asociaţia a cerut mutarea mai multor antene deja instalate în oraşele Villeneuve lčs Avignon, Nimes şi Paris. "O familie din Paris suspectează inclusiv antena amplasată în faţa casei că este la originea atacurilor de tahicardie şi a eczemelor fiului lor, în timp ce o mamă şi fiul ei se plâng de dureri de cap recurente", scrie pe LePoint.fr.

 

Comenteaza