Orban a anunţat OUG pentru trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă

Orban a anunţat OUG pentru trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă
| Foto: gov.ro

Şedinţa Guvernului, programată pentru ora 11.00, a început cu întârziere. Executivul se reuneşte pentru a stabili dacă poate interveni în perioada de trei zile până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă.

Principalele declaraţii susţinute de premierul Orban:

- Astazi se încheie starea de urgenţă. Făcând o evaluare retrospectiva a ceea ce s-a întâmplat in ultimele doua luni trebuie sa va spun ca aceasta decizie a fost o decizie extrem de benefica pentru Romania.

- Nu am avut nicio problema in ceea ce priveste sistemul de sanatate publica. Cred ca in toata aceasta perioada de 60 de zile in care presedintele ne-a oferit toate instrumentele neceare am putut sa facem fata acestei provocari.

- Astazi Comitetul National pentru Stare de Urgenta va declara stare de alerta. Tot astazi Comitetul National pentru Stare de Urgenta va institui toate masurile necesare pentru a apara viata si sanatatea populatiei

- Nimic nu ne va impiedica sa luam toate deciziile necesare pentru a putea sa facem fata provocarii generate de aceasta epidemie.

- Toate masurile vor fi adoptate de Comitetul National pentru Stare de Urgenta. Vreau sa va anunt ca impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne am luat decizia de a modifica ordonanta 21 si sa imi asum conducerea Comitetul National pentru Stare de Urgenta secundat de 3 vicepresedinti.

- Va solicit o mobilizare pentru a face fata trecerii de la starea de urgenta la starea de alerta. Va trebui sa girati, ca ministri, implicarea a punerea in practica a tuturor  masurilor. Respectati toate masurile instituite de autoritati. Azi va trebui sa adoptam actul normativ princare sa reglementam toate masurile necesare pentru trecerea de la starea de urgenta la starea de alerta. Va trebui sa reglementam masurile in privinta sanatatii, in privinta educatiei.

 - Trebuie sa tinem cont de decizia CCR. Modificarea nu poate afecta drepturi si libertati. Parlamentul a adoptat legea si va intra in vigoare luni.


Raluca Turcan (viceprim-ministru):
Da, suntem pregătiţi cu proiectul de OUG pentru prelungirea unor măsuri până la începutul lunii iunie


Starea de urgenţă încetează pe 14 mai, ora 24.00, iar legea privind starea de alertă ar putea intra în vigoare abia luni, 18 mai, la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. 

Singura variantă a Guvernului pentru a acoperi această perioadă ar putea fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă chiar dacă ştie că poate fi declarată neconstituţională. CCR a transmis că libertăţile şi drepturile nu pot fi restrânse decât prin lege.

Cu toate acestea, pentru a impune restricţii, OUG este singurul act normativ la care poate apela Guvernul şi care intră în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial. 

Potrivit unor surse liberale, în şedinţa Executivului de astăzi ar putea fi aprobată o ordonanţă de urgenţă care să contracareze relaxarea.

”Pe noi ne-ar interesa să nu ne confruntăm cu o lipsă totală de reglementări vineri, sâmbătă şi duminică, având în vedere că nu se prelungeşte starea de urgenţă, iar legea promovată de Guvern nu va intra în vigoare până vineri dimineaţă.

Chiar dacă Avocatul Poporului va ataca această ordonanţă la CCR, de luni vom avea în vigoare legea (privind instituirea stării de alertă - n.r.), iar sesizarea la CCR nu va mai avea fundament”, au declarat pentru MEDIAFAX surse liberale.

Conform surselor, un alt scenariu ar fi ca preşedintele Klaus Iohannis să prelungească starea de urgenţă până la data intrării în vigoare a legii votată în această săptămână de parlamentari.

Fără restricţii, singura soluţie este ca fiecare să dea dovadă de responsabilitate şi să respecte recomandările de distanţare, de purtare a măştii şi de igienă, dar acestea  presupun de asemenea riscuri. 

 

Comenteaza