Orban: Am relaxat acele restricţii care au cel mai mic risc epidemiologic. Terasele rămân închise

Orban: Am relaxat acele restricţii care au cel mai mic risc epidemiologic. Terasele rămân închise
| Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a făcut în această seară câteva declaraţii despre starea de alertă, la sediul MAI.

Iată câteva dintre principalele idei emise de premier:

- Am relaxat acele restricţii care au cel mai mic risc epidemiologic. Am ales varianta cea mai clară. Intră in vigoare starea de alertă pentru o perioadă de 30 de zile. Noi vom folosi toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie prin această lege.

-„În mare măsură, respectarea distanţei publice sanitare, de protecţie sanitară, este un lucru care depinde de fiecare cetăţean în parte. Efectivele poliţiei nu pot să păzească milioane de oameni. Îndemnul meu este foarte clar. Oamenii să respecte aceste reguli de distanţă fizică, de protecţie sanitară şi toate celelalte reguli care sunt stabilite.”

- Legea dispune că starea de alertă se dispune prin hotărâre de Guvern şi dacă e valabilă pentru mai mult de jumătate din judeţele ţării trebuie aprobată de Parlament.

- Sunt convins că Parlamentul va valida starea de alertă care este hotărâtă de Guvern, în baza legii.

-Legea stării de alertă „am trimis-o la Parlament în momentul potrivit, chiar anticipând faptul că se va da o decizie de Curtea Constituţională privitoare la Ordonanţa 21.”

- Mesajele din Piaţa Victoriei nu le înţeleg.

- În ceea ce priveşte incidentul de noaptea trecută, când numeroşi tineri au petrecut în parcul Herăstrău din Capitală, sfidând normele de distanţare socială, premierul a spus că astfel de situaţii pot fi evitate „printr-o mobilizare a forţelor de ordine, inclusiv a reprezentanţilor autorităţilor locale.”

-Întrebat de cele 3 zile în care nu s-au putut aplica amenzi, premierul s-a arătat deranjat. „Îmi puneţi nişte întrebări deranjante, ca să vă spun drept. Se aplică legea în fiecare zi, în România.”

-„Am avut la dispoziţie aplicarea anumitor categorii de amenzi şi în condiţiile stării de alertă, care nu a avut la bază legea în vigoare.”

-„Instituirea stării de urgenţă este atributul preşedintelui. În ceea ce ne priveşte pe noi, ne vom asigura că, în cadrul stării de alertă, toate instituţiile, toate autorităţile, sunt implicate la maxim pentru a se asigura respectarea legii.”

De luni vom avea stare de alertă în baza legii votată în Parlament, care introduce şi amenzi pentru cei care nu respectă regulile. Dacă vine vorba, însă, despre deschiderea teraselor, lucru posibil în condiţiile legii, Orban spune că nu se poate.

„La articolul 8 din lege există aliniatul 1 care dă posibilitatea deschiderii teraselor. Le vom menţine închise”, a declarat premierul.

El a anunţat că luni dimineaţa, de la ora 07.30 va avea loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar de la ora 8.00 se va reuni guvernul pentru a aproba hotărârea pentru instituirea stării de alertă.

Acesta a făcut referire și la amenzile pe care le riscă cei care nu respectă prevederile din starea de alertă.

”E o perioadă de timp în care am spus că oamenii trebuie informați privitor la noile măsuri pe care le-am luat, la regulile care există în mijloacele de transport în comun, însă acestă perioadă de mustrare a trecut - începând de marți, după declararea stării de alertă prin hotărâre de guvern, toate instituțiiile implicate vor asigura aplicarea legii”, a spus Orban.

Etichete
Comenteaza