Orban, despre creşterea cazurilor COVID: "Simt că s-a lăsat garda jos. Să pregătiţi un plan de măsuri intensificate"

Orban, despre creşterea cazurilor COVID: "Simt că s-a lăsat garda jos. Să pregătiţi un plan de măsuri intensificate"

Premierul Ludovic Orban a transmis joi seara miniştrilor că simte că s-a lăsat garda jos în lupta cu pandemia, în condiţiile în care avem o creştere a numărului de cazuri de COVID-19. El a cerut membrilor Guvernului să pregătească un plan de măsuri intensificate care să asigure respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

„Toţi miniştrii care aveţi instituţii de control în subordine: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor, ANSVA şi toate celelalte structuri - să pregătiţi un plan de măsuri intensificate, astfel încât să asigurăm respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Ne confruntăm cu o creştere clară a numărului de cazuri şi obiectivul nostru trebuie să fie limitarea numărului de cazuri. Din acest motiv va trebui să fim extrem de prezenţi cu un plan de control zilnic, cu o raportare zilnică cu privire la aceste controale efectuate”, le-a transmis Ludovic Orban miniştrilor, în debutul şedinţei de Guvern. 

El a adăugat că Executivul trebuie să se asigure că sunt respectate măsurile de protecţie, altfel există riscul creşterii nepermise a numărului de cazuri.

„Din nou simt că s-a lăsat garda jos, a scăzut gradul de conformare şi în condiţiile în care, practic, am permis reluarea tuturor activităţilor în condiţii de normalitate, există o creştere a interacţiunii sociale. Dacă nu asigurăm respectarea măsurilor de protecţie, riscăm să crească nepermis de mult numărul de cazuri. Domnule ministru Tătaru, inclusiv direcţiile de sănătate publică trebuie să fie extrem de implicate în acest acţiuni, mai ales la nivelul spitalelor. Trebuie să avem liniile de apărare pregătite pentru orice situaţie, domnule ministru (Nelu Tătaru - n.r.),”, a adăugat Orban.

Acesta i-a mai trasnmis ministrul Sănăţii să ia în considerare folosirea Spitatului Colentina şi să operaţionalizeze Spitalul Witting.

„Vă rog să luaţi în considerare reutilizarea Spitalului Colentina, pentru că în Bucureşti, după evoluţia numărului de infectări avem o situaţie extrem de dificilă. De asemenea, împreună cu MInisterul Transporturilor, operaţionalizaţi Spitalul Witting, pentru că acolo secţia ATI e o investiţie făcută de curând, e la un nivel de înzestrare extrem de bun. Trebuie să asiguraţi medici prin detaşare”, i-a spus premierul lui Nelu Tătaru.

„Am avut discuţia aceasta. Rămâne doar ca managementul să facă solicitările”, a replicat Tătaru.

Şeful Executivului i-a mai transmis ministrului Transporturilor să îl cheme pe directorul spitalului Witting şi să ia măsurile necesare operaţionalizăriii secţiei ATI de acolo. În caz contrar, directorul „să se ducă acasă”, i-a mai spus Orban lui Bode.

„Împreună cu domnul ministru chemaţi-l pe domnul director al spitalului să ia toate măsurile pentru operaţionalizarea secţiei. Dacă nu, să se ducă acasă, domnule ministru”, a precizat Orban

„Am înţeles domnule prim-ministru. Am trimis solicitările pentru medici”, i-a răspuns Lucian Bode premierului.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 129.658 joi, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că 2,086 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore. În Bucureşti sunt 301 cazuri noi, Iaşi - 133, Constanţa - 122, Bacău - 104, Cluj - 104. 37 de persoane au decedat, numărul total fiind 4.862. La ATI sunt internaţi 557 de pacienţi.

Etichete
Comenteaza