Orban, despre relaxarea restrictiilor: Parcurile ar putea fi deschise / Fără concerte și restaurante/ Posibilitatea de a merge la munte şi mare

Orban, despre relaxarea restrictiilor: Parcurile ar putea fi deschise / Fără concerte și restaurante/ Posibilitatea de a merge la munte şi mare

În primul rând vor dispărea restricțiile privind circulația în interiorul localităților, dar se vor păstra reguli clare pentru circulația în afara localității, fără ca acestea sa fie oprite, a declarat premierul Ludovic Orban la Digi 24.

Întrebat de moderatoare dacă, în condițiile în care hotelurile se redeschid, atunci oamenii ar putea merge la munte sau la mare, Orban a răspuns că " va exista posibilitatea de deplasare şi în afara localităţilor, dar urmează să definim restricțiile în perioada care va urma", în funcție de evoluția epidemiologică, deschiderea în etape, deschiderea hotelurilor, dar respectând strict normele impuse și nu în grupuri mai mari de 3 persoane.

Premierul a fost întrebat ce așteptări are ca premier, de la ziua de 1 mai, când oamenii vor fi liberi, iar vremea este bună. Acesta a avertizat că suntem încă sub stare de urgență, cu restricții în vigoare.

Concerte/Spectacole: "Nu cred că se poate renunța la restricția legată de spectacole. Unde e un număr mare de persoane și riscul de transmitere a riscului este foarte mare. În general unde se adună multă lume, activitățile se vor relua mai greu"

Parcuri. În privința parcurilor, riscul este scăzut și probabil vor face parte din măsurile de relaxare. Excepție fac locurile de joacă pentru copii, considerate cu risc de răspândire a virusului.

Restaurante /Hoteluri: Orban spune că este foarte puțin probabil ca restaurantele să fie deschise fiind foarte greu ca acestea să poată asigura regulile de distanțare sociala, dar nu vor fi probleme pentru redeschiderea hotelurilor. "În privința restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că nu poți să porți mască, nu se poate face izolarea între cetățeni. Se știe că transmiterea se face prin particulele pe care le scoatem când vorbim mai tare, mai tușim, particulele pot circula la distanțe mari, mai ales unde este aer condiționat (...) Hotelurile pot funcționa normal și, pe măsură ce se va relua circulația, va exista o solicitare mai mare pentru spațiile de cazare în hoteluri"

Spații comerciale/Mall-uri. Spațiale comerciale prezintă riscuri epidemice mai mici și, cel mai probabil, vor putea fi deschise. Nu acelasi lucru se poate spune insă si despre mall-uri.

Ludovic Orban atrage atenția că regulile trebuie respectate, pentru că "succesul pe care l-am avut a fost mai ales datorită respectării de către cetățenii români a măsurilor luate". "Fac recomandarea să nu lase garda jos, nu este momentul să ne relaxăm. Am crescut capacitatea de testare. Procentul persoanelor diagnosticate pozitiv a scăzut semnificativ, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la a ține garda sus", a mai spus premierul.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza