Organizatorii Zilelor Culturale Maghiare: 40.000 de spectatori duminică în Piaţa Unirii, 170.000 la tot evenimentul VIDEO

Organizatorii Zilelor Culturale Maghiare: 40.000 de spectatori duminică în Piaţa Unirii, 170.000 la tot evenimentul VIDEO
Duminică seară la evenimentul de închidere al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj din Piaţa Unirii în centrul municipiului au fost prezenţi 40.000 de oameni, un rcord în istoria municipiului, susţin organizatorii. În intervalul 19-25 august la cele 390 de programe au participat aproximativ 170.000 de spectatori.

"Duminică seară a fost o audienţă fără precedent, o spun ca istoric şi puteţi întreba şi alt istoric. La momentul de audienţă maximă au fost prezenţi în centru aproximativ 40.000 de persoane. Avem un grafic pe baza căruia se poate calcula numărul de persoane atunci când piaţa (Piaţa Unirii, n.red.) este plină, dar au fost oameni şi la începutul Bulevardului Eroilor, până înspre intersecţia cu Bolyai", a precizat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Festivalul, ajuns la cea de-a 4-a ediţie, s-a încheiat duminică seară, cu spectacolul "Regele Ştefan", adus din Ungaria, urmat de un foc de artificii.

"Cred că succesul evenimentului se cuantifică în faptul că am văzut atât de mulţi maghiari fericiţi cum nu am văzut de mult", a specificat şi viceprimarul Horvath Anna.

Reprezentanţii organizatorilor au mai subliniat deschiderea evenimentului pentru publicul român şi faptul că în viitor ar putea să includă şi invitaţi români.

Pe parcursul Zilelor Culturale Maghiare (ZCM), care s-au desfăşurat între 19-25 august şi au inclus 390 de programe, s-a înregistrat un număr de 170.000 de spectatori, au arătat organizatorii. Succesul manifestării, în creştere faţă de ediţiile precedente, atât ca audienţă cât şi ca număr de meşteşugari, a fost dat de diversitatea de evenimente, au mai arătat reprezentanţii evenimentului.

Anul viitor urmează să fie organizat în cadrul ZCM un mare concert de muzică clasică, conform lui Sánta Levente, directorul festivalului. Organizatorii analizează modul în care vor putea folosi în viitor şi alte locaţii decât strada Mihail Kogălniceanu, Bulevardul Eroilor fiind o alternativă. De asemenea Parcul Central ar putea fi folosit ca amplasament complementar festivalului.

Pe de altă parte se va analiza şi în viitor oportunitatea folosirii parcării de pe Universităţii ca spaţiu destinat activităţilor culinare. "O considerăm o locaţie bună, ar putea fi folosită şi la Zilele Clujului. Trebuie să fim atenţi şi la eventualele nemulţumiri care pot fi. Festivalul a fost organizat însă în august, când traficul este puţin mai aerisit; pe de altă parte pentru parcarea maşinilor se pot găsi şi soluţii alternative, cum e de exemplu strada Avram Iancu", a precizat viceprimarul Horvath Anna.

Comenteaza