"Orice alocare bugetară, sursă de venit ilicit". Uioreanu avea cheltuieli de trei ori mai mari decât venituri

În 2012, potrivit declaraţiei de avere, Horea Uioreanu a avut venituri medii lunare de 6.213 lei. Cheltuielile însă, s-au ridicat la 20.000 lei pe lună:"a înţeles că orice alocare bugetară din partea CJ Cluj se poate constitui într-o sursă de venit ilici, sens în care a profitat în interes personal fără nicio rezervă", se arată în rechizitoriul DNA.

În rechizitoriul lui Horea Uioreanu se arată că:

Investigaţiile penale din prezenta cauză vizează modul în care preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, după preluarea funcţiei elective în iunie 2012, şi-a construit în jurul său un grup de interese în care a cooptat oameni de afaceri, reprezentanţi ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau chiar consilieri judeţeni, pentru ca, în urmărirea intereselor de grup, exclusiv financiare, să direcţioneze resursele bugetare de o manieră în care fiecare din cei cooptaţi în grupul constituit în jurul preşedintelui CJ Cluj să aibă parte de profituri ilicite, prin mecanisme de canalizare a finanţărilor bugetare către societăţile comerciale private, prin eludarea legii, a principiilor transparenţei şi concurenţei loiale, scopul unic fiind acela de obţine foloase materiale necuvenite. Practic, odată ce a ajuns la conducerea instituţiei publice, Uioreanu Horea Dorin a înţeles că, orice alocare bugetară din partea CJ Cluj se poate constitui într-o sursă de venit ilicit, sens în care a profitat în interes personal fără nicio rezervă.

Astfel, reţine probaţiunea cauzei faptul că, pentru acordarea de contracte sau finanţări ale contractelor în curs, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a instituit regula „întoarcerii" către sine a unui comision de 10-15% din suma finanţată de la bugetul judeţului. De-a lungul mandatului său, acesta şi-a perfecţionat sistemul de alocare a banilor, condiţionând anterior aprobării bugetului anual, finanţarea proiectelor/contractelor doar în situaţia în care beneficiarii (indiferent dacă aceştia erau edili din comunele judeţului sau reprezentanţi ai unor societăţi comerciale) acceptau întoarcerea comisionului de 10-15%, practic mita ce urma a fi încasată de edilul judeţului, plată ce urma a fi realizată la momentul alocării bugetare.

Potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a declarat pentru anul 2012 venituri medii lunare în sumă de 6.213 lei. Probaţiunea realizată până în prezent în cauză a stabilit că, în realitate, preşedintele CJ Cluj, realizează cheltuieli de peste 20.000 lei lunar, resursele financiare ascunse constituind în realitate foloasele faptelor de corupţie în care este implicat.

Horea Uioreanu şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventin în 29 mai pentru fapte de corupţie. 

Comenteaza