Şova: "până în 19 decembrie aflăm cine construieşte autostrada Turda - Sebeş"; nimeni nu ştie nimic

Şova:
Mininistrul Dan Şova a promis că până în data de 19 decembrie 2013, CNADNR va anunţa numele firmelor care vor construi autostrada Turda -Sebeş. Nici în prezent nimeni nu ştie nimic, despre cine va construi proiectul Turda-Sebeş.

 

Deşi termenul anunţat de ministrul Dan Şova, pentru desemnarea constructorilor autostrăzii Turda Sebeş s-a împlinit, oficialii de la CNADNR nu ştiu nimic despre cine va construi cei 70 de kilometri de autostradă. De la biroul de presă al CNADNR, angajaţii s-au arătat extrem de miraţi de termenul de 19 decembrie invocat de însuşi ministrul Marilor Proiecte. "De unde ştiţi că în data de 19 decembrie se vor anunţa câştigătorii? Noi nu ştim nimic. Dacă se va anunţa ceva veţi primi comunicat", a spus o angajată de la biroul de presă al CNADNR, citată de EvZ.ro.


Dan Şova a declarat de mai multe ori că numele firmele care vor construi această autostradă vor fi cunoscute până pe data de 19 decembrie. "În anul 2016 vom inaugura şi cele 4 tronsoane, deci cei 70 de kilometri de la Sebeş până la Turda, legând în felul acesta şi Clujul de coridorul IV. Până pe data de 19 decembrie vom desemna şi câştigătorii la Sebeş-Turda", spunea ministrul.

Bâlbâieli legate de autostrada Turda-Sebeş

De la anunţarea acestui proiect de infrastructură au existat mai multe probleme. CNDADNR a amânat de cinci ori deschiderea plicurilor care conţin ofertele depuse de firmele care s-au înscris la licitaţie, pentru fiecare dintre cele patru sectoare ale viitoarei autostrăzi.

De fiecare dată, CNADNR a amânat deschiderea ofertelor pentru că s-au făcut modificări la proiect. În total au fost făcute, 17 clarificări la proiectul final, astfel că de fiecare dată, firmele interesate trebuiau să trimită răspunsuri la aceste clarificări.

De asemenea, ofertele trebuiau deschise în data de 8 august 2013, dar termenul s-a amânat de cinci ori, respectiv pentru datele 29 august, 23 septembrie, 1 octombrie şi 11 octombrie 2013. În cele din urmă, ofertele au fost deschise în data de 20 octombrie, urmând ca până la data de 19 decembrie să fie anunţate firmele care urmează să construiască această autostradă.

Din cauza acestor tergiversări, cauzate de un management defectuos, directorul general al CNADNR, Narcis Neag a solicitat o anchetă internă. "Prelungirea termenului se datorează managementului defectuos din cadrul unor compartimente ale C.N.A.D.N.R. S.A. Pentru analiza corectă a elementelor ce au cauzat această prelungire, directorul general al companiei, domnul Narcis Neag a, a instituit o comisie de disciplină în cadrul cărei vor fi verificate următoarele persoane considerate responsabile în acest caz: domnul Emil Rusoiu, fost Director al Direcţiei Autostrăzi Finanţate cu Fonduri Externe, doamna Daniela Epure, Şef Unitate de Implementare în cadrul aceleiaşi direcţii, domnul Radu Andronic, fost Director General - adjunct Proiecte cu finanţare externă şi doamna Florina Ghizolu, Şef serviciu în cadrul Direcţiei Technice", se arată într-un comunicat al CNADNR.

O autostrada de legătură

Autostrada care va fi construită de la Turda la Sebeş urmează să facă legătura dintre autostrada Transilvania şi coridorul 4 de la Nădlac la Sibiu. Preţul estimat al proiectului este de 550 de milioane de euro. "Conform procedurii de atribuire aflată în derulare, în conformitate cu fişa de date a achiziţiei, valoarea de licitaţie este de 550 milioane euro pentru toţi cei 70 km de autostradă, ceea ce înseamnă 7,8 milioane de euro/km", susţine CNADNR.

Proiectul va fi împărţit în patru sectoare, termenul de finalizare al lucrărilor fiind 2016.

 

Comenteaza