Pacienţii de la Spitalul de Recuperare "trataţi" prin actorie

Pacienţii de la Spitalul de Recuperare
Echipa de actori şi regizori de teatru şi film „Create. Act.Enjoy" au readus, timp de o lună de zile, zâmbetul pe buzele pacienţilor din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare (SCR) Cluj prin intermediul unui proiect de terapie prin teatru.

Absolvenţii clujeni de actorie şi regie de teatru şi film au participat la concursul de proiecte organizat de compania franceză Sevier Pharma unde s-au înscris 86 de echipe, din care au fost alese cinci care au realizat proiecte de terapie prin artă în cinci spitale din ţară, între care Spitalul de Recupare Cluj.

Astfel, echipa „Create. Act. Enjoy" formată din Diana Buluga, Cristian Pascariu, Raluca Lupan, Mihail Onaca, Alexandra Felseghi, Vlad Cantoreanu şi Alexandra Câmpean a pus în practică mai multe ateliere de lucru pentru pacienţii spitalului. „Începând din 17 septembrie am realizat aici ateliere de teatru, de hand-made, scurt-metraje pentru pacienţi. Am încercat să înveselim pacienţii şi să le arătăm ce înseamnă lumea artei", a declarat actriţa Diana Buluga. Practic, tinerii au intrat în saloanele pacienţilor, dar şi în cabinetele medicale şi au realizat spectacole de „comedia del arte" şi de mimă pentru a-i face pe pacienţi să uite de problemele de sănătate. Oamenii au luat parte şi la ateliere în care au învăţat să deseneze, să fotografieze sau să creeze păpuşi folosindu-se de şosete colorate. „La ateliere au participat pacienţi cu vârste cuprinse între şapte şi 86 de ani. Acest tratament prin artă este la început de drum pentru că pe lângă medicamente este nevoie şi de un tratament pentru sufletul pacienţilor. Pacienţii au fost extrem de fericiţi şi prin acest proiect li s-a răspuns unor nevoi de bază umane", a declarat Sanda Patrichi, managerul spitalului.

Tinerii actori şi regizori au realizat mai multe exerciţii de imaginaţie cu pacienţii care au realizat scenarii după ce au privit fotografii şi un scurt-metraj numit „Rendez vous". „Ne-am plimbat prin spital, am mers în saloanele pacienţilor şi am încercat să îi înveselim. Într-o zi ne-am machiat foarte tare şi ne-am deghizat în mimi", a povestit actriţa Raluca Lupan.

Mai mult, pentru a reda buna dispoziţie pacienţilor, tinerii au împărţit flori în saloane şi pentru a reda o imagine a ceea ce înseamnă viaţa de spital au avut un pacient care a jucat rolul de cameraman şi a filmat experienţele sale şi ale colegilor de salon. La finalul proiectului, tinerii din echipa „Create. Act. Enjoy" au realizat o revistă a proiectului „Jurnal de bord", mai multe filmuleţe şi o expoziţie de fotografie pe holurile spitalului. Mai mult, într-unul dintre video-urile realizate, 58 de pacienţi, dar şi angajaţi ai unităţii sanitare au spus, fiecare, câte un vers din poezia „Avem timp" a lui Octavian Paler. „Mi s-a părut foarte interesant proiectul şi mi-a plăcut. Am participat la toate cursurile, mi-a plăcut atelierul unde din ciorapi am făcut păpuşi. Atmosfera a fost mai veselă în spital în această lună. Mă bucur că am ajuns în acest spital", a declarat Andrei Horvath, de 56 de ani, un pacient care a venit la tratament în SCR. Pacienta Elvira Szilagiy a fost implicată în toate proiectele tinerilor actori şi, chiar, a fost personajul principal al unui scurt-metraj. „Pentru mine a fost un proiect foarte frumos şi mă bucur că am putut participa. Eu am scris şi nişte poezii pentru revista proiectului.Mi-au plăcut actorii", a spus femeia, care suferă de poliartrită.

 

Comenteaza