Pacienţii, revoltaţi: “Coplata e o măsură antisocială”

Pacienţii, revoltaţi: “Coplata e o măsură antisocială”
Pacienţii internaţi în spital care au venituri mai mari de 740 de lei vor plăti la externare sume cuprinse între 40 şi 80 lei, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

Totodată, proiectul care a stârnit mari nemulţumiri în rândul Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, prevede ca, pentru spitalizarea de o zi, aceştia să plătească sume cuprinse între 20 şi 60 de lei. Oamenii vor trebui să plătească, conform proiectului, între cinci şi 20 de lei pentru analizele medicale de laborator. Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, consideră măsura ca fiind una "antisocială".

Proiectul de hotărâre de guvern privind condiţiile asistenţei medicale în sistemul de asigurări de sănătate a fost postat pe site-ului Ministerului Sănătăţii vineri şi prevede cuantumul aferent coplăţii pentru serviciile medicale. Astfel, pacienţii vor trebui să plătească pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare de zi sume cuprinse între 20 şi 60 de lei, în timp ce pentru spitalizarea continuă vor plăti sume cuprinse între 40 şi 80 de lei. Pentru consultaţii pacienţii vor trebui să plătească între patru şi şapte lei în funcţi de gradul profesional al medicului care acordă asistenţa medicală. Coplata este prevăzută şi în cazul analizelor de laborator.

Astfel, dacă se efectuează între una şi cinci analize, pacientul va plăti cinci lei, între şase şi zece analize va plăti 10 lei, iar pentru mai mult de zece analize coplata va fi de 20 de lei. Pentru investigaţii de înaltă performanţă din ambulatoriul de specialitate, nivelul coplăţii va fi următorul: RMN nativ - 150 de lei, RMN cu substanţă de contrast - 250 de lei, CT nativ - 100 lei, CT cu substanţă de contrast - 150 de lei, angiografie - 80 de lei şi scintigrafie - 100 de lei. "Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii. Există categorii de persoane scutite de la coplată: pensionari cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună,copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse şi femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii", au transmis reprezentanţii MSP. Coplata nu se va percepe în cazul serviciilor medicale de urgenţă.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) consideră că, dacă proiectul va fi adoptat în forma actuală, el va restrânge accesul românilor la serviciile medicale. "Este o măsură antisocială, care nu are la bază un studiu de impact social, e o măsură care limitează grav accesul pacienţilor la serviciile medicale. Acest proiect vine pe nepregătite pentru societatea românească", a declarat Vasile Barbu, pentru ZIUA de CLUJ. Cei mai afectaţi de măsură vor fi cei care au salarii cu puţin mai mari decât 740 de lei. "O persoană care are 740 de lei va trebui să plătească, iar românii nu au de unde să economisească bani. Boala vine pe neaşteptate, iar dacă oamenii nu merg la medic pot să moară. Asigurarea de sănătate ar trebui să preia riscul financiar în caz de boală, însă nu se ţine cont de această preluare a lui. Suntem obligaţi să contribuim la fondul de sănătate, dar nu avem acces la servicii. Sunt revoltat", a mai spus Barbu. El s-a referit şi la pacienţii cu dializă care beneficiază de spitalizare de zi de trei ori pe săptămână. "Cum pot să spună ca pacientul cu dializă să plătească pentru spitalizare de zi? Un astfel de om care câştigă 800 de lei pe lună şi merge de trei ori pe săptămână la dializă, de 12 ori pe lună va avea avea nevoie de spitalizare de zi va plăti 720 de lei. Mai are el bani ca să trăiască?", a spus, revoltat, Barbu. "Oamenii care au făcut acest proiect ar trebui demişi, iar noi vom face demersuri la primul ministru în acest sens", a mai spus Barbu.

Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, a explicat motivele care au dus la elaborarea proiectului de lege. "Coplata e gândită pentru a se încerca să se facă o responsabilizare şi o conştientizare a pacientului. Coplata o să aducă neapărat banii care lipsesc sistemului", a explicat Ciortea. Conform ei, unii dintre pacienţi îşi făceau mai multe analize medicale decât ar fi fost necesar. "Nu o să mai fac analize pentru că aşa vreau eu dacă trebuie să plătesc 20 de lei. O să mă duc la doctor şi o să văd ce analize îmi recomandă şi o să se scadă consumul de servicii. O să fie categorii care o suporte mai uşor coplata şi altele care o vor suporta mai dificil", a spus Ciortea, care a adăugat "la această propunere trebuie să se facă sugestii".

 

 

Comenteaza