Palaneţe şi pancove de Frata la Muzeul Etnografic

Palaneţe şi pancove de Frata la Muzeul Etnografic
Tradiţiile comunei Frata au fost ilustrate ieri la Muzeul Etnografic, Secţia în aer liber din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect susţinut de către Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Sub conducerea muzeografului frătean Silvestru Petac, au fost prezenţi la Cluj-Napoca artişti de toate vârstele, tarafuri locale, meşteşugarii Raveca şi Samoilă Soporan, prin costumele lor populare, o expoziţie etnografică cu obiecte aparţinând muzeului şcolii gimnaziale şi o fotoexpoziţie cu prezentarea comunei. 
 
Organizatorii i-au delectat pe cei prezenţi cu degustări de bunătăţi locale, foarte apreciate de vizitatori, inclusiv de turiştii sosiţi la muzeu. Au fost tăiate şi aranjate pe şterguri palaneţe cu brânză şi varză, pancove şi gogoşi pudrate cu zahăr, cozonaci cu mac, brânză şi urdă, dar şi specialităţi din Frata precum siropuri de zmeură şi struguri, dulceţuri şi fasole în bulion, ţuică locală, vişinată şi vin. 
 
Tudor Sălăgean, directorul muzeului, a promis că vor fi organizate şi alte evenimente de acest fel, prin care cultura tradiţională să ajungă în forma sa autentică şi la oraş.

Comenteaza