Pălincă de Sălaj, cartofi de Râşca şi ştergare din lână vopsite cu prune la Transilvania Fest

Pălincă de Sălaj, cartofi de Râşca şi ştergare din lână vopsite cu prune la Transilvania Fest
Cartofi de Râşca, pălincă de Sălaj, dar şi ştergare ori straiţe din lână, vopsite natural, găsiţi în weekend la Transilvania Fest, în buricul Clujului. Sâmbătă vizitatorii nu au fost prea mulţi, aceasta şi din cauza vremii foarte neprielnice.

Între expozanţi îi puteţi găsi şi pe cei doi englezi care au dat traiul în una dintre cele mai bogate ţări pentru traiul în Transilvania - şi nu oriunde, ci într-o zonă izolată în vecinătatea Huedinului. Sara Meaker şi Douglas McFarlane promovează acum dezvoltarea durabilă, prin protejarea tradiţiilor şi punerea în valoare a acestora - de aceea au cumpărat mai multe case vechi în sate din zona Huedinului, pe care apoi le-au recondiţionat. Citeşte aici povestea lor

Sara Meaker promovează la micul stand de la Transilvania Fest meşteşugul grupului de ţigănci ce locuiesc în Tileagd, în apropiere de Oradea, lângă calea ferată ce duce spre Cluj. Produsele pe care acestea le confecţionează în mod tradiţional le ajută să aibă un venit şi sunt o alternativă la cerşit. "Creşterea inului şi a cânepei, şi prelucrarea lor după metode tradiţionale, s-a păstrat de-a lungul perioadei comuniste", explică una dintre acestea, Margaret Biddulph. "Tai pânza, trasez pe ea modelul pentru broderie şi o dau în grija unui grup de 20 de femei rrome care execută broderia conform modelului, sau fac modele cu butoni". Pânza este apoi spălată, călcată şi trimisă Violetei şi mamei sale care o transformă în sacoşe, feţe decorative de pernă, perniţe de ace sau coperte de cărţi, toate executate la maşini vechi de cusut. "Toate materialele pentru căptuşeli, lâna, nasturii şi aţa pentru brodat au venit din Marea Britanie, ca donaţii; avem un război de ţesut şi putem să ţesem obiecte din lână şi resturi de bumbac; vizitatorii noştri din America şi Marea Britanie au cumpărat câteva dintre aceste produse de artizanat, restul este transportat în Marea Britanie pentru a fi vândut în scopuri caritabile în biserici, spitale, târguri şi librării creştine", mai spune Margaret.

Cei doi parteneri au venit la Transilvania Fest ca să prezinte diverse produse lucrate exclusiv prin metode tradiţionale, împreună cu mai mulţi tineri din zonă. Astfel, puteţi găsi aici traiste din lână naturală, vopsite cu ajutorul prunelor ori cepei.

Între expozanţi am găsit şi o femeie în vârstă, ce locuieşte în Maramureş şi, ocazional, vine şi la Cluj, la copiii săi. Se pricepe să facă "lucruri care le-am învăţat de mică", după cum spune chiar ea. "De mică am învăţat să ţes, să cos şi să lucru, să tricotez, să fac ciorapi, veste, sfletăre şi cipci, orice lucru ţărănesc". Lucrează la războiul de ţesut "tăt mereu", adaugă ea.

Adrian şi Maria Vădan cultivă cartofi "de Râşca" pe un hectar şi jumătate, iar în acest weekend îi găsiţi la târgul în centrul Clujului. "Nu vindem tot timpul, că avem şi servici", spune Adrian Vădan. "Tot timpul am cultivat de când mă ştiu, când sunt în concediu mă duc acolo şi lucrez". Când nu sunt la târg, cei doi vând producţia de cartofi "bişniţarilor", după cum spun chiar ei. "Nu că ne-ar conveni, că ne dă jumate preţul; dar n-ai ce face, avem copii la şcoală", spune Maria Vădan.

Vizitatorii nu s-au prea înghesuit sâmbătă la târg. "Lumea vine şi nu prea vine", spune Emese Ladanyi, responsabilul de relaţii publice al festivalului. "Din cauza vremii nefavorabile, e mai uşor să stai acasă, dar sunt mulţi curioşi, am stat de vorbă cu meşteşugarii şi mi-au spus că în ciuda vremii nefavorabile au avut vânzare bună, pentru că oamenii apreciază produsele de calitate şi sănătoase". ziuadecj.ro i-a cerut să recomande trei produse tradiţionale pe care le găsiţi în târg: "miere cu anason - nu e neapărat tradiţională, dar mierea şi fructele în miere sunt la mare căutare, pot recomanda dulceaţa de trandafiri şi legumele sănătoase, avem un stand de la un producător din Râşca cu suc de morcovi", spune ea.

Transilvania Fest a debutat în 2005 ca Turda Fest şi este organizat de Asociaţia Transilvania Fest, alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj, prin Asociaţia Produs de Cluj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Festivalul se desfăşoară sub Înaltul Patronaj Naţional al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României şi Înaltul Patronaj Internaţional al Alteţei Sale Regale Prinţul Charles de Wales.

Comenteaza