Pandemia îi ţine 15 ore în stradă pe taximetriştii din Cluj pentru un trai decent. După ridicarea restricţiilor, va fi "jihad"

Pandemia îi ţine 15 ore în stradă pe taximetriştii din Cluj pentru un trai decent. După ridicarea restricţiilor, va fi "jihad"
| Foto: Mediafax

Pandemia de coronavirus i-a cam falimentat pe taximetriştii clujeni, însă după ridicarea restricţiilor va fi "jihad", iar oamenii vor înţelege că maşina personală nu va mai fi folosită pentru a merge în centru, susțin aceștia.

"Criza economică generată de pandemie a decimat multe afaceri din hoteluri, restaurante şi transporturi. Impactul a fost enorm şi pentru taximetrişti. Cifra de afaceri este diminuată cu 85%. Încă se mai poate trăi din încasările de taximetrie, dar trebuie să stai mai mult în stand. Încasările au scăzut; trebuie să echilibrezi cu mai multe ore de lucru, colegii sunt 14-15 ore în stradă", a declarat Ioan Pugna, reprezentant al Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania, la un post de radio local. 

Acesta se plânge de standurile de taxi puţine din oraş, ţinând cont că ele sunt acum pline, pe timp de pandemie, când nu sunt toate maşinile în stradă. De asemenea, numărul maşinilor de taxi va creşte din primăvară, atunci când vor fi eliberate alte 51 de autorizaţii pentru taximetre electrice. În total, vor funcţiona 2.500 de taximetre. 

"O să fie "jihad", mai ales cu reamenajarea Pieţei Lucian Blaga. Piaţa este un fel de declaraţie a administraţiei: "Uite, asta e direcţia, dacă vă place bine, dacă nu aveţi metode alternative, aveţi autobuze, biciclete decente la Cluj-Napoca!". Noi suntem avantajaţi indirect pentru că, probabil, în momentul în care se vor ridica restricţiile, clujenii îşi vor da seama că nu e tocmai OK să meargă până în centru cu maşina personală. O să te trezeşti că nu ai unde să îţi laşi maşina şi o să fie foarte scump", a mai spus Pugna. 

Amintim că, începând cu primăvara lui 2021, taximetriştii clujeni vor fi obligaţi să îşi doteze maşinile cu cititoare de carduri (POS), pentru plata serviciilor de călătorie. 

"Începând cu 1 martie 2021 toate mașinile care desfășoară activitate de taximetrie vor trebui să fie dotate POS, iar din 2022 norma minimă de poluare care trebuie să fie asigurată de autovehiculele destinate transportului local în regim taxi este Euro 5", se arată în regulamentul pentru transport persoane în regim taxi aprobat la sfârşitul anului 2019. 

Majoritatea taximetriştilor susţin această obligativitate, iar unii spun că deja există maşini de transport persoane în oraș care oferă acest serviciu, ţinând cont de situţia actuală şi anume pandemia, oamenii fiind în prezent sfătuiţi să folosească cât mai mult posibil plata cu cardul. "Cu aplicaţia Go Cab plăteşti cum vrei tu, cash, card, voucher, Gocab.eu", transmitea, la început de toamnă, un dispecerat de taximetrie clujean. 

Nu în ultimul rând, în decembrie 2019, tarifele de taxi au fost majorate cu 70 de bani la Cluj-Napoca, de la 2,25 la 2,95 lei/km, în urma unei decizii a Consiliului Local care a avut la bază creşterea preţurilor înregistrată în ultimii șase ani. 

Primăria Cluj-Napoca a anunțat demararea procedurii de atribuire a 51 autorizații pentru taximetre electrice. Data limită de depunere a cererilor este 15 februarie 2021, iar anunţarea atribuirii este 2 martie. 

TARIFE mai MARI în 2021

Tarifele pentru parcare din zonele I și II vor fi majorate cu valori cuprinse între 25-50% din tarifele actuale.  Tarifele aferente abonamentelor pentru locurile de parcare din cartiere vor crește și ele cu 3,8%, valoare aferentă ratei inflației pe 2020.

Pentru abonamentele parcărilor din zona centrală:
- Persoane fizice – 79 lei/an
- Persoane juridice – 555 lei/an

Taxă pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 1
- Abonamente pentru riverani persoane fizice (maxim 2 abonamente pe unitate locativă) – 26 lei/lună
- Taxă rezervare de loc pentru instituții bancare, pentru activitatea de transport valori și pentru instituții de învățământ superior pentru activitatea de protocol – 312 lei/lună/loc

Taxe pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală – parcometre
- 30 minute zona I – 4 lei
- 1 oră zona I – 8 lei
- 2 ore zona I – 16 lei

- 1 oră zona II – 3 lei
- 2 ore zona II – 6 lei
- 4 ore zona II – 12 lei
- Pierdere card/tichet – 104 lei/zi

Zona I: Baba Novac, Bolyai, Emmanuel de Martonne, Emil Isac, Eroilor, I. C. Brătianu, I. Maniu, M. Kogălniceanu, O. Petrovici, P-ța Unirii, S. Micu, Șt. O. Iosif, Hermann Oberth, Universității, Virgil Fulicea, C. Daicoviciu, Paul Chinezu, V. Alecsandri, Brassai Samuel, David Ferenc, Emil Zola, Gaal Gabor, Tipografiei, Cotită, Sindicatelor, V. Babeș, Aleea Învățătorului, P-ța Mihai Viteazul (parking cu bariere), Argeș, P-ța Ștefan cel Mare, Clinicilor, P-ța Avram Iancu, Parking Moților, Fortăreței.

Comenteaza