Pantelimon, greu de demis chiar de ministru

Pantelimon, greu de demis chiar de ministru
Ion Pantelimon, directorul DRDP Cluj, rămâne deocamdată în funcţie după ce marţi Consiliul de Administraţie al CNADNR a respins decizia prin care ministrul Transporturilor l-a demis săptămâna trecută.

Hotărârea de demitere a şefului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, discutată ieri în Consiliul de Administraţie (CA) al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), a fost respinsă, au dezvăluit sursele ZIUA de CLUJ. Decizia, chiar dacă a fost luată de ministrul Ovidiu Silaghi în urma unui control efectuat săptămâna trecută la DRDP Cluj, avea nevoie de avizul CA al CNADNR.

Conform statutului CNADNR, directorul general al Companiei, care are şi funcţia de preşedinte al CA, fiind abilitat să convoace adunarea generală a acţionarilor, este cel care aprobă, împreună cu ceilalţi membri ai adunării, structura organizatorică la nivel central şi teritorial. Astfel, Pantelimon şi-a păstrat funcţia în baza articolului 14, punctul 5a din Statutul CNADNR. Totodată, potrivit articolului 20, punctul 1b din acelaşi statut, directorul general al Companiei "angajează, promovează şi concediază personalul CNADNR". Din 24 mai, la conducerea Companiei se află directorul interimar Ionuţ Maşala (până atunci director economic), numit în funcţie după ce Daniela Drăghia şi-a dat demisia.

Ion Pantelimon a fost demis în 24 mai de ministrul Ovidiu Silaghi, după ce Corpul de control al Ministerului Transporturilor a constatat, în urma unor verificări efectuate în perioada 22-24 mai, nereguli în derularea contractelor privind centura Cluj Est, cunoscută sub denumirea de "Vâlcele-Apahida". Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, Corpul de control a constatat că DRDP Cluj a decis modificarea traseului variantei de ocolire Cluj Est, fără a avea la bază o fundamentare corespunzătoare, în condiţiile în care proiectul tehnic şi indicatorii tehnico-economici erau deja aprobaţi prin HG nr.506/19.04.2006.

Totodată, se precizează că DRDP Cluj "a acceptat ca unul din cei doi antreprenori ai lucrărilor să renunţe la executarea lucrărilor aferente unui sector de drum, care avea probleme geologice; a organizat o procedură de atribuire neconformă, cu rezultate negative privind durata de execuţie a lucrărilor. Organizarea procedurii a fost contestată la CNSC, iar acesta a dat câştig de cauză contestatarului." Corpul de control a imputat conducerii DRDP Cluj şi că "a urmărit în mod defectuos derularea contractelor încheiate pentru realizarea investiţiei, ceea ce a condus la depăşirea repetată a termenelor de execuţie".

Corpul de control al Ministerului Transporturilor a concluzionat că, în urma deciziilor manageriale defectuoase, valoarea lucrărilor la centura Vâlcele-Apahida s-a majorat de la 77,6 milioane de euro la 142,9 milioane de euro. "Aceleaşi decizii defectuoase au avut implicaţii negative majore asupra termenului de execuţie al lucrărilor. Acesta era prevăzut iniţial la 24 de luni (începând cu octombrie 2006) însă nici până la data controlului - mai 2012 lucrările nu erau complet finalizate", se arăta în comunicatul de presă al Ministerului Transporturilor. Drept urmare, ministrul Ovidiu Silaghi a decis să-l demită pe Ion Pantelimon. Cu toate acestea, decizia de ieri a CA al CNADNR a răsturnat situaţia, cel puţin pentru moment.

Ion Pantelimon nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia. Potrivit unor surse din DRDP Cluj, Pantelimon a afirmat că în momentul în care "noua putere va desemna un alt director va renunţa la funcţie". Claudia Buzatu, purtătorul de cuvânt al CNADNR, a spus că directorul general nu poate fi consultat cu privire la decizia CA de marţi, întrucât se află într-o şedinţă a adunării generale a acţionarilor (AGA). "A fost o şedinţă a CA, iar acum e şedinţă AGA. Vă transmit informaţiile după ce iese domnul director din şedinţă", a precizat Claudia Buzatu. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii CNADNR nu au furnizat informaţii cu privire la decizia luată în CA.

 

Comenteaza