Parcul Mare se măreşte

Parcul Mare se măreşte
Lucrările de reabilitare a Parcului Central Simion Bărnuţiu vor spori spaţiul verde cu aproape 900 de metri pătraţi.

Societatea angajată să reabiliteze Parcul Simion Bărnuţiu a început şantierul de destructurare a bretelei asfaltate situate la intersecţia străzilor George Coşbuc şi Splaiul Independenţei.

Bucata de teren de 880 de metri pătraţi va fi reintegrată în parc, potrivit proiectului. "În hărţile vechi acea bretea nu apare. A fost ulterior construită, în comunism. Zona respectivă era parc, noi încercăm să refacem, în baza schiţelor vechi, noua faţă a Parcului Central. Va fi replantată iarbă, se vor planta copaci", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu. Autoturismele care foloseau până acum breteaua respectivă, practic o bifurcaţie a arterei George Coşbuc, pentru a ieşi în Splaiul Independenţei în direcţia Teatrul Maghiar, vor circula pe strada principală şi vor intra direct în intersecţie în ambele sensuri de mers.

De altfel, din pricina multiplelor şantiere care împânzesc zona stadionului, traseul autobuzului 30, care folosea înainte ruta Coşbuc - Aleea Stadionului - Str. Uzinei Electrice, a fost deturnat tot către Splaiul Independenţei.

Lucrările de reabilitare a Parcului Central se realizează pe porţiuni, şantierul fiind astfel organizat pentru a nu se închide accesul clujenilor şi vizitatorilor în zonă. Primăria a estimat că şantierul pentru parc va dura 15 luni, conform ofertei ACI, care a câştigat licitaţia de lucrări. La pachet cu parcul se va restaura şi clădirea vechiului Cazinou. Aici se va muta Casa Căsătoriilor, care funcţionează, actualmente, în sediul primăriei din Piaţa Unirii. Lucrările de reabilitare a Parcului Central şi a clădirii vechiului Cazinou sunt finanţate din fonduri europene obţinute de municipalitate anul trecut şi prevăd inclusiv modernizarea liniei de tramvai.

Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism a avizat în 2009 proiectul pentru autorizaţia de construire aferent modernizării Parcului Central Simion Bărnuţiu în suprafaţă de 13 hectare. Vor fi modernizate intrările şi ieşirile din parc, au fost prevăzute realizări de cişmele, rasteluri şi piste pentru biciclete, mai multe bănci care vor fi repoziţionate, în plus, reţeaua de iluminat va fi adusă la zi. "Din motive politice, n-am propus să facem ordine între copacii din parc, deşi aceştia au fost plantaţi în exces şi densitatea este foarte mare", a explicat arhitectul Adrian Borda, care s-a ocupat de partea de urbanism a proiectului, la comanda consultantului municipalităţii în accesarea de fonduri europene.

Modificări ale circulaţiei rutiere în zona stadionului

Reprezentanţii Biroului mass-media al Primăriei
Cluj-Napoca au remis aseară un comunicat cu restricţiile de circulaţie din zona stadionului. "Cu ocazia lucrărilor de construire care se desfăşoară la sala de sport multifuncţională şi parking subteran pe strada Uzinei Electrice - Aleea Stadion, se impun următoarele modificări temporare ale circulaţiei rutiere în această zonă, astfel:

restricţie de circulaţie auto pe strada Uzinei Electrice prin închiderea unei benzi de circulaţie pe strada Uzinei Electrice, sensul de mers spre Pod Garibaldi;

închiderea circulaţiei pietonale pe trotuarul de pe strada Uzinei Electrice, adiacent locaţiei viitoarei săli multifuncţionale;

desfiinţarea, pe timpul lucrărilor, a trecerii de pietoni de pe strada Uzinei Electrice la intersecţia cu strada Splaiul Independenţei, la semafor;

înfiinţarea unei treceri de pietoni pe strada Uzinei Electrice la intersecţie cu Aleea Stadion, care va prelua traficul pietonal de vizavi de construcţia propusă;

mutarea staţiei RATUC de pe strada Uzinei Electrice pe strada Garibaldi, după pod; traseul nou al mijloacelor de transport în comun se va desfăşura pe străzile G. Coşbuc - Splaiul Independenţei - Pod Garibaldi", se arată în sursa citată.

 

Comenteaza