Parlamentar clujean, săltat şi dus cu duba la DNA >> Adrian Gurzău (PMP), audiat în dosarul Carpatica

Parlamentar clujean, săltat şi dus cu duba la DNA >> Adrian Gurzău (PMP), audiat în dosarul Carpatica
De ce i-a fost frică, nu a scăpat! Gurzău, audiat în cursul nopţii de luni spre marţi la sediul DNA. Parlamentarul a intrat în vizorul procurorilor în dosarul Carpatica.

Deputatul a ajuns la sediul DNA în cursul nopţii, în baza unui mandat de aducere. 

Contactat de ZIUA de CLUJ, parlamentarul clujean Adrian Gurzău nu a dorit să dea explicații privind faptele cercetate de procurorii DNA sau despre acuzele ce i se aduc în acest dosar. "O să urmăresc ce se întâmplă pe parcursul zilei de astăzi și când o să am mai multe informații o să povestim", a spus Gurzău.

În aceeaşi cauză au fost reţinute trei persoane care vor fi prezentate, marţi, judecătorilor de la instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă.

Dan Hosu, administrator al unei firme, este acuzat de trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi dare de mită.

Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu şi fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a fost reţinută pentru cumpărare de influenţă iar Ion - Sorin Tatu, administrator al unei firme, pentru trafic de influenţă.

În aceeaşi cauză este cercetat sub control judiciar şi Marian Cătălin Cataramă, şeful Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Poliţiei Române, acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.

Potrivit DNA, începând cu luna martie a anului 2015, Angela Toncescu, membru în Consiliul de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A ar fi făcut demersuri pentru a fi numită în funcţia de preşedinte al consiliului şi pentru a ASF să nu adopte decizii nefavorabile firmei.

"Printre persoanele care au acţionat în vederea favorizării/susţinerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpaţii Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan şi o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor. Astfel, în perioada 30 martie 2015 - 14 martie 2016, în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF, persoanele susmenţionate au pretins şi primit foloase necuvenite constând în indemnizaţii lunare de la S.C. Carpatica Asig SA. Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.", transmite DNA printr-un comunicat de presă.

Ion-Sorin Tatu şi Dan Hosu ar fi încercat influenţarea voturilor din 04 august 2015 în cadrul Consiliului ASF astfel încât să fie demarată procedura de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig SA, să nu fie sancţionată pentru nereguli în activitatea anterioară şi "să fie menţinută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situaţie financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro)", spun procurorii.

"În data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi, din cadrul IGPR-DCCO, l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. - Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate", se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, Dan Hosu ar fi "urmărit să încheie mai multe înţelegeri patrimoniale cu urmaşii persoanelor decedate cu scopul obţinerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societăţile de asigurări responsabile civilmente. În data de 26 august 2016, pentru "ajutorul" acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit cu titlu gratuit inculpatului Cataramă Cătălin Marian un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat".

 

Comenteaza