Parlamentul Cataloniei: ”Stabilim o Republică ca stat independent, suveran, democratic și social”

Parlamentul Cataloniei: ”Stabilim o Republică ca stat independent, suveran, democratic și social”
Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent care ia forma unei republici', transmit agențiile internaționale de presă.

Potrivit Reuters și dpa, rezoluția a fost adoptată cu 70 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri.

''Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social'', se menționează în preambulul rezoluției.

Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP - partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont - și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Puigdemont anunțase joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, și că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenței acestei provincii spaniole, în virtutea referendumului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol.

Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunțe explicit la autoproclamarea independenței, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituția Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.

UPDATE

"Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia", a scris vineri pe Twitter premierul spaniol Mariano Rajoy, imediat după ce parlamentul regional al Cataloniei a votat declararea unilaterală a independenței acestei regiuni, transmite AFP.

Liderul executivului de la Madrid i-a cerut în același mesaj populației spaniole 'să-și păstreze calmul'.

În acest timp, în Senatul spaniol continuă dezbaterile în urma cărora Rajoy așteaptă să fie autorizat să activeze articolul 155 din Constituție, în virtutea căruia autonomia Cataloniei va fi suspendată, iar liderul catalan Carles Puigdemont va fi destituit împreună cu întregul său guvern regional.

UPDATE

Uniunea Europeană nu recunoaşte independenţa Cataloniei, anunţă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, îndemnând totuşi Guvernul de la Madrid să nu recurgă la forţă în criza separatistă.

Referindu-se la decizia de proclamare a independenţei Cataloniei, Donald Tusk a transmis prin Twitter: "Pentru UE, nu se schimbă nimic. Spania rămâne singurul nostru interlocutor".

"Sper că Guvernul Spaniei va prefera forţa argumentelor, nu argumentul forţei", a adăugat Donald Tusk.

UPDATE

Statele Unite ale Americii sprijină "unitatea" Spaniei

Statele Unite ale Americii au afirmat vineri că sprijină "unitatea" Spaniei, după ce parlamentul Cataloniei a declarat unilateral independența regiunii de Spania, informează AFP.

"Catalonia este parte integrantă a Spaniei și Statele Unite sprijină măsurile constituționale luate de guvernul spaniol care vizează menținerea unei Spanii puternice și unite", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert.

"Statele Unite sunt legate printr-o mare prietenie și un parteneriat durabil de aliatul nostru NATO, Spania", a adăugat oficialul american, subliniind că SUA și Spania "cooperează strâns pentru a promova prioritățile economice și de securitate comune".

UPDATE

Parchetul General din Spania va iniţia o procedură judiciară împotriva premierului Cataloniei, Carles Puigdemont, suspectat de rebeliune, faptă pentru care riscă zeci de ani de închisoare.

"Parchetul General va formula săptămâna viitoare acuzaţii de rebeliune în cazul lui Carles Puigdemont", a declarat vineri seară un purtător de cuvânt al instituţiei.

Oficialul spaniol a explicat că liderul catalan riscă până la 30 de ani de închisoare.

 

 

 

 

 

 

 

Comenteaza