Păşuni din arie protejată în Făget, incendiate

Păşuni din arie protejată în Făget, incendiate
Au fost incendiate două hectare din Situl Natura 2000 "Făgetul Clujului - Valea Morii", anunţă azi custodii rezervaţiei.

Cele dou hectare de păşuni care se află în custodia Asociaţiei Natura Transilvaniei au fost incendiate în 24 martie. Păşunea e supravegheată ded membrii asociaţiei Natura Transilvaniei și ai asociatiei "Apáthy István Egyesület", care au început inventarierea, cartarea și evaluarea stării de conservare a habitatelor și a speciilor de importanță comunitară, precum și cartarea mediului fizic al siturilor. "Cei care au descoperit infracţiunea au fost biologii", spun custozii - e vorba de István Urák și Zoltán László au documentat cu fotografii cazul, au anunţat pompierii și custodia sitului. Custozii au sesizat la rândul lor Garda de Mediu Cluj.

Arderea miriştilor, tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase fără acceptul autorităţilor compentente pentru protecţia mediului sau a custozilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 la 6000 lei pentru persoanele fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei arderea miriştilor, tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase din ariile protejate, dacă a pus în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală.

Asociația "Apáthy István Egyesület", care a fost fondată de către cadrele didactice ale Departamentului de Biologie şi Ecologie a liniei maghiare din cadrul Universității "Babeş-Bolyai", a câştigat un proiect finanțat din fonduri Uniunii Europene. În cadrul proiectului vor fi elaborate planuri de management pentru trei situri protejate din județul Cluj, şi totodată vor fi organizate campanii de conştientizare a populației asupra importanței acestui patrimoniu natural.

 

Etichete
Comenteaza