Patriarhul BOR militează pentru revigorarea satului românesc la Cluj. Descarcă discursul. GALERIE FOTO

Patriarhul BOR militează pentru revigorarea satului românesc la Cluj. Descarcă discursul. GALERIE FOTO
Satul are un potenţial spiritual foarte ridicat pentru poporul român, dar se găseşte în prezent într-o situaţie dramatică, a subliniat astăzi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel Ciubotea. în discursul pe care l-a rostit la atribuirea titlului de „Doctor Honoris Causa" al Universităţii „Babeş-Bolyai".

Patriarhul a precizat că a ales să vorbească despre sat din două motive - pe de o parte datorită sensibilităţii pe care o au transilvănenii faţă de satul românesc, fapt ilustrat de mai mulţi scriitori mari, iar pe de altă parte din cauza situaţiei de criză în care se găseşte satul românesc acum. „Scade numărul botezurilor şi al cununiilor, creşte numărul deceselor şi al înmormântărilor", a spus patriarhul.

În prima parte a discursului a fost ilustrată raportarea unor scriitori ca Lucian Blaga sau Liviu Rebreanu la satul românesc - Blaga a afirmat că „veşnicia s-a născut la sat", iar Liviu Rebreanu susţinea că sursa culturală şi puterea poporului se găsesc în mediul rural.


În a doua parte, patriarhul a radiografiat „situaţia dramatică" cu care se confruntă satul românesc, şi ca urmare a perioadei dificile economic de după războaiele mondiale, a colectivizării forţate şi a modului necorespunzător în care a fost gestionată agricultura din România după Revoluţie. „Satul românesc este răstignit între nostalgie şi nepăsare", a conchis patriarhul.

Într-o valorificare susţinută dar şi raţională a terenurilor agricole. El a opinat că orice tip de agricultură trebuie să fie responsabilă faţă de mediu.

Daniel Ciubotea se află la Cluj pentru a marca 90 de ani de la înfiinţarea eparhiei ortodoxe a Clujului.

Înaintea discursului patriarhului, rectorul UBB, Andrei Marga, a vorbit despre relaţia dintre democraţie şi teologie, iar după cuvântul patriarhului i-a mulţumit acestuia pentru tema aleasă.

La eveniment au fost prezenţi mai mulţi ierarhi între care mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza, preşedintele UMF Cluj Marius Bojiţă, academicienii Nicolae Edroiu şi Marius Porumb, subprefectul Vasile Cozma şi parlamentarul Horea Uioreanu.

Comenteaza