Patroana Jeni Clapă, condamnată pentru "ţepe" date unor hoteluri din Austria

Patroana Jeni Clapă, condamnată pentru
Jenica Clapă, zisă "Jeni", proprietara unei agenţii de turism din oraş, a fost condamnată la doi ani de închisoare, cu suspendare, de Judecătoria Cluj-Napoca, într-un dosar în care a fost acuzată că a înşelat mai multe hoteluri din Austria. Zeci de clujeni aşteaptă, într-un alt dosar, să-şi recupereze banii pe care Clapă i-a luat în 2010, pentru vacanţe ce nu au mai avut loc.

Patroana agenţiei de turism Your Next Holiday, Jenica Clapă, a fost condamnată de Judecătoria Cluj-Napoca la doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată şi un termen de încercare de patru ani pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Faptele s-au petrecut în anul 2010, când clujeanca a revândut pachete de turism, cu ordine de plată falsificate, la două unităţi turistice din Austria, respectiv hotelul Elisabeth Park din Zell am Zee şi Grand Hotel Bad Gadstein.

Reprezentanţii celor două unităţi de turism au constatat falsul şi i-au făcut plângere penală lui Clapă, constituindu-se totodată ca părţi vătămate în dosar. Prin sentinţa pronunţată de judecătorie, Jenica Clapă a fost obligată să despăgubească hotelul Grand Hotel Bad Gadstein cu suma de 11.784 de euro, iar hotelul Elisabeth Park, cu 7.579 de euro. La aceste sume se adaugă şi dobânda legală, începând de la data săvârşirii infracţiunilor, respectiv din ianuarie 2010. Instanţa a menţinut, totodată, sechestrul asupra apartamentului inculpatei şi a dispus anularea ordinelor de plată falsificate. Clapă a fost obligată şi la plata cheltuielilor judiciare, în valoare de 800 de lei, şi la plata cheltuielilor de judecată ale părţilor vătămate, adică 1.551 euro şi 1.458 lei. Sentinţa Judecătoriei Cluj-Napoca nu este definitivă, fiind atacabilă cu recurs la Curtea de Apel Cluj.
Jenica Clapă a mai fost cercetată într-un alt dosar în care a fost acuzată de înşelăciune de zeci de clujeni care au cumpărat de la firma acesteia pachete de vacanţă în Turcia, în Antalya. Însă, în urma cercetărilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a scos-o de sub urmărirea penală, considerând că situaţia este de competenţa instanţelor civile, fiind vorba de răspundere contractuală şi nu de o infracţiune. Paguba adusă de Clapă turiştilor clujeni se ridică la suma de 200.000 de lei.

Clujeanca Monica Kovacs este una dintre victimele tinerei patroane de agenţie de turism. "În 2010 i-am plătit 1.500 de euro pentru un sejur ultra all-inclusive, părea o ofertă foarte avantajoasă. Am aflat de firma Jenicăi Clapă de la nişte cunoştinţe, mi-a fost recomandată. Banii i-am dat unei angajate a acesteia, Florina Manea, care s-a prezentat în calitate de consultant juridic. Am sunat să discut despre pachetul de vacanţă şi mi-a răspuns Manea, iar când am vrut să merg la firmă să închei contractul, mi-a zis că vine ea la mine acasă, că nu este încă amenajat sediul. La momentul respectiv nu m-am gândit că va fi o ţeapă. După două săptămâni am văzut la ştiri că Jenica Clapă este acuzată de înşelăciune şi am sunat din nou. Ea nu a răspuns niciodată la telefon, şi cu greu am reuşit să dau de Florina Manea, care mi-a zis că "Jeni nu e vinovată" şi că se va remedia situaţia şi cu vacanţa noastră. Evident că nu am văzut banii înapoi şi nici nu ne-am mai dus în Turcia. Am sunat-o din nou pe Manea şi i-am zis că voi face plângere la poliţie. Foarte relaxată, mi-a spus că nu am decât să mă duc să fac plângere. Aşa am şi făcut", a relatat Monica Kovacs. Clujeanca a mai spus că a primit de curând de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj un document prin care era înştiinţată că Jenica Clapă a fost scoasă de sub urmărire penală.

La scurt timp după ce a fost trimisă în judecată în dosarul în care a fost acuzată de înşelăciune de patronii hotelurilor din Austria, Jenica Clapă, a avut probleme şi cu sucursala austriacă a operatorului mondial de turism Kuoni Destination Management (KDM). Acesta a depus acţiune civilă la Judecătoria Cluj-Napoca, în care îi cerea lui Clapă achitarea contravalorii unor servicii de cazare în valoare de peste 20.000 de euro. În decembrie 2011, instanţa a admis cererea reclamanţilor, iar în martie 2012 a învestit hotărârea cu formulă executorie, cerută de austrieci pentru a-şi recupera efectiv banii.

 

Comenteaza