Pe 7 Decembrie o celebrăm pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș. Ce nu ai voie să faci în această zi

Pe 7 Decembrie o celebrăm pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș. Ce nu ai voie să faci în această zi
| Foto: radiorenașterea.ro

Creștinii ortodocși o prăznuiesc astăzi pe Sfânta muceniță Filofteia, o sfântă de numai 12 ani. În tradiția populară, Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită.

Viața Sfintei Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării. Nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau bulgari. De la sfârșitul secolului al XIV-lea, moaștele Muceniței se află la Curtea de Argeș. Generalizarea cultului Sfintei Filofteia s-a decis în ședințele sinodului BOR din 1950. Numele Filofteii se traduce ca „iubitoare de Dumnezeu”.

O legendă spune că martirizarea copilei s-a produs la doar 12 ani, de către tatăl său. Filofteia avea îndatorirea de a-i duce zilnic tatălui său, care lucra în câmp mâncare. Însemnările istorice spun că Mucenița, fiind milostivă, împărțea merindele cu săracii întâlniți în drum. Într-una din zile, tatăl său a descoperit acest lucru și a lovit-o pe fată cu barda, pe care o avea la el. Copila a fost grav rănită la picior și în urma rănii primite și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu.

 

Sfânta Filofteia în tradiția populară

În tradiția populară, Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. Potrivit tradițiilor, Sfânta Muceniță Filofteia este o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. Așadar, Filofteia mai este numită și „aducătoarea de ploi”. Istoric au fost consemnate mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei, pe timp de secetă. Tradiția spune că prin mijlocirea ei în fața Domnului a plouat, iar roadele din acel an au fost bogate.

Moaştele Muceniței au rămas la Curtea de Argeş până în 1893, când, datorită stării avansate de degradare a bisericii, au fost mutate în bisericile „Sf. Gheorghe” şi „Adormirea Maicii Domnului” – Olari, din aceeaşi localitate. În timpul primului război mondial, datorită mutării frontului în apropierea acestei localităţi, moaştele au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti. După terminarea războiului, au fost readuse la Curtea de Argeş, iar din 1949 se află în paraclisul acestei mănăstiri.

Ce este interzis să faci în această zi sfântă

Potrivit tradițiilor și superstițiilor, sărbătoarea Sfintei Filofteia îi ferește pe creștini de diferite boli și necazuri. În popor, sărbătoarea era respectată cu sfințenie de femeile care nu pot rămâne însărcinate. Se crede că Sfânta Filofteia ajută tinerele căsătorite.

De asemenea, în această zi nu se lucrează, mai ales cu obiecte ascuțite! Cei care lucrează riscă să se taie sau să se lovească la picior. Așadar, astăzi creștinii nu au voie să spele, să coase sau să gătească. Tradiția spune că totul trebuie să se rupă cu mâna, chiar și pâinea. Acest lucru va aduce spor, dar și sănătate în casă. Oamenii care vor sta astăzi acasă și se vor odihni, vor fi feriți de necazuri. Treburile gospodărești, oricât de mici ar fi ele, pot aduce ghinion!

Comenteaza