Pe ruina spitalului din Mănăştur au crescut copacii FOTO / VIDEO

Pe ruina spitalului din Mănăştur au crescut copacii FOTO / VIDEO
Pe ruinele fostului viitor spital regional de urgenţă din cartierul clujean Mănăştur au crescut bălăriile. Clădirea zace nefolosită de mai bine de 15 ani.

Clădirea, care a ajuns acum în administrarea Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", este păzită pe rând de trei paznici. Singurul lucru de valoare sunt câteva geamuri termoizolante închise într-o cameră de 14 ani, dar paznicul Dan Drăgan (38 ani) spune că n-ar rămâne cărămidă peste cărămidă, dacă şantierul nu ar mai fi păzit, "tot ar fi furat, încă s-au şi furat cărămizi dintr-un perete".

Pe ruina cu mai multe nivele au crescut copăcei in toată regula, "poţi sta la umbra lor" spune Drăgan şi la canicula din Cluj sună tentant. Copăceii de pe acoperiş au un metru şi jumătate înălţime, poate nu e prea mult, dar nicio pagubă: în curtea spitalului nucii au crescut de cinci-şase metri, au acum şi rod, de când pe şantier nu s-a mai pus nicio cărămidă.

În fosta viitoare centrală termică a spitalului, aflată la câteva sute de metri de clădirea propriu-zisă, drum pe care-l  străbaţi printre scaieţi şi tufe, s-au aciuiat doi "boschetari". Spălaţi şi civilizaţi, ruina clădirii e păstrată curată, dar aşa se şi recomandă: "nu avem unde locui, suntem boschetari; aici stăm şi iarna". Privirilor contrariate de absenţa geamurilor li se răspunde cu un gest spre un colţ al clădirii, care ar fi trebuit să fie toaletele - trei compartimente mici, unde cei doi locuiesc iarna, deşi iarna trecută termometrele arătau -20 de grade. Kallos Janos (47 ani) şi Palocsay Tibor (42 ani) îşi câştigă existenţa din vânzarea fierului vechi şi a altor materiale reciclabile, iar mâncarea e de la tomberon, "ce am găsit prin gunoaie".

Perspectivele pentru viitorul clădirii sunt sumbre, dacă îl ascultăm pe rectorul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Vasile Jucan. Structura a rămas în sarcina Academiei în baza unui protocol între Consiliul Local Cluj - Napoca şi Ministerul Educaţiei, dar o parte din terenul pe care e construită clădirea e în litigii, care vor dura, spune Jucan, încă "cel puţin cinci ani". "E un orizont de timp foarte îndepărtat pentru noi, să aşteptăm cinci ani ca litigiul să se stingă. Eu sper ca în patru ani să avem cu totul un sediu nou pentru Academie, dacă vom primi terenul de pe 21 Decembrie 1989 de la Primărie", spune el.  Vezi aici despre ce teren este vorba şi alte detalii

Ruinele din apropierea parcului Colina din Mănăştur datează încă din 2003, când lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă, începute în 1995, au fost sistate, după ce au înghiţit, în acest interval, 1,1 milioane de lei noi. Ulterior clădirea a fost scoasă la licitaţie, de trei ori, fără ca vreun investitor să se arate interesat.

în 2006, pe vremea când ministru al Educaţiei era clujeanul Mihail Hărdău, clădirea a fost transferată în administrarea Ministerului Educaţiei, cu titlu gratuit, pentru a amenaja aici un sediu pentru Academia de Muzică, având în vedere că imobilul unde funcţionează acum aceasta, în centrul oraşului, a fost revendicat şi retrocedat cultului greco-catolic. Din 2006 până în prezent, acest demers nu a fost concretizat, chiar dacă Academia, după ce a primit terenul, a realizat şi un proiect tehnic pentru sediu, pe actualul amplasament al ruinelor.

Comenteaza