Pelerinaje all inclusive

Pelerinaje all inclusive
Călătoriile cu tentă religioasă organizate de biserici au abandonat principiile moderaţiei şi liniştii spirituale, în favoarea unor oferte ce rivalizează uşor cu pachetele turistice ale agenţiilor de voiaj.

Dacă în vechime pelerinii căutau liniştea sufletească în lungi şi ascetice călătorii către locurile sfinte, acum enoriaşii pot opta pentru croaziere, hoteluri şi pensiuni cu toate mesele incluse în ţară şi străinătate, la preţuri ce rivalizează cu oferte de sezon ale agenţiilor de turism. Grecia, Israel, Franţa, Ucraina sau Austria sunt doar câteva dintre pelerinajele all inclusive - transport, cazare, masă - oferite de centrele de pelerinaj.

Centrul de pelerinaje Renaşterea, de pe lângă Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, s-a deschis din 1 aprilie 2011 şi funcţionează ca o subsecţie a Arhiepiscopiei de Alba Iulia. Pentru luna august, credincioşii pot opta pentru o excursie religioasă de 375 de euro de persoană, cu autocarul, în Grecia, între 18 şi 27 august. Se vor vizita Tesalonicul, Catedrala Mitropolitană, Moaştele Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ale Sfinţilor Teodor, Cuviosului David, Vasile Milostivul, Sf. Grigorie Palania, arhiepiscopul Tesalonicului. În plus, organizatorii au inclus în tur o croazieră în jurul muntelui Athos, complexul monastic de la Meteora, insulele Corfu, Eghina, Patras, Evia. Pelerinii vor beneficia de opt nopţi de cazare în hoteluri. "Grupul va fi însoţit de preotul Sergiu Covaci, care cunoaşte zona şi a făcut traseul. Dimineaţa şi seara se vor face rugăciuni, iar în fiecare locaţie, la Sfintele Moaşte se vor citi acatiste. Avem solicitări de la profesori şi farmacişti la persoane de 80 de ani", spune Cristian Moldovan, de la centrul Renaşterea.

Pentru Israel, oferta presupune, în cuantumul a 750 de euro de persoană, drumul cu autocarul până la Bucureşti, avionul cu compania El Al, toate taxele incluse, plata intrării la obiectivele de vizitat şi cazări în sistem demipensiune. Centrul organizează şi excursii pentru bărbaţi, la Muntele Athos, în acest caz, preţul (210 euro) include şi obţinerea diamonitirionului - un paşaport special eliberat la intrarea în perimetrul mănăstirilor, cu ajutorul căruia se ţine o evidenţă strictă a tuturor vizitelor.

O altă excursie mai puţin religioasă, deşi încadrată drept pelerinaj e cea destinată tinerilor, la Centrul ecumenic din Taizé, Franţa. Excursia este, de fapt, un circuit prin Europa, de 300 de euro de persoană, cu trei mese pe zi. Vor fi vizitate Austria, Elveţia, Spania. "ZIUA X: 31 august.

Plecarea dimineaţa spre Milano, una dintre capitalele internaţionale ale modei, unde vom vizita Domul şi Piaţa Domului, Opera Scala şi Galeriile Vittorio Emanuele. Traseul nostru continuă cu pitorescul oraş Bergamo. În cursul după -amiezii ne îndreptăm spre Verona, oraşul lui Romeo şi Julieta: Arena - al treilea amfiteatru ca mărime din Imperiul Roman, Casa Julietei, Parco dell'Arsenalle şi catedrala San Yeno Maggiore, cea mai frumoasă biserică în stil românesc din Italia(cazare)", sună descrierea pelerinajului pe site-ul Arhiepiscopiei din Alba Iulia. Reprezentantul Centrului Renaşterea spune că obiectivele pe care le bifează nu sunt "neapărat religioase" de vreme ce organizează ieşiri şi la Paris (660 euro o săptămână), Viena (280 euro/weekend pentru Târgul de Crăciun) sau circuitul Alpi-Mediterana. În ţară, cele mai cerute locuri pentru pelerinaj sunt mănăstirile din Moldova (390 lei) cu cazare la pensiune, Putna, centrul ecumenic Neamţ şi Maramureşul.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din România spun că aceste centre de pelerinaj sunt, de fapt, agenţii sub acoperire, dar care nu respectă regimul juridic al acestora. "Ei fac exact ce facem noi. Nu sunt impozitate pentru munca prestată, doar încasează acele sume. Sunt ilegale aceste centre de pelerinaj", a declarat Martin Bikfalvi, preşedintele ANAT pentru zona Nord-Vest. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei clujene, preotul Bogdan Ivanov, afirmă că, deşi e vorba despre un serviciu în subordinea bisericii, legea este respectată. "E un serviciu al mitropoliei. Pelerinajele sunt organizate de biserică, centrul funcţionează pe lângă cel din Alba, are atestat de turism, iar cel desemnat pentru repartizarea locurilor are cursul de operator", a precizat Ivanov.

Clujeni pe drumul lui Santiago

Chiar dacă nu aleg variantele de pelerinaj în grup organizat, o parte dintre clujeni optează pentru unul dintre cele mai vechi rute de penitenţă din lume, El Camino de Santiago de Compostela, în nordul Spaniei. Doi clujeni s-au întors la început de iulie după ce au parcurs pe jos, în 400 de kilometri, drumul pe care se presupune că au fost purtate moaştele Sfântului Iacob. El Camino are circa 800 de km, pelerinii din toată lumea îl parcurg şi acum pedestru, întocmai cum procedau, în Evul Mediu, credincioşii care posteau zile în şir, căutându-şi liniştea interioară şi iertarea păcatelor.

 

Comenteaza