Pelerinajul fostului şef al ISCTR la Muntele Athos, anulat de Curtea de Apel Cluj

Pelerinajul fostului şef al ISCTR la Muntele Athos, anulat de Curtea de Apel Cluj
Pelerinajul fostului şef al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), Rareş Pop, la Muntele Athos a fost anulat de Curtea de Apel Cluj, în urma unei contestaţii depuse de procurorii DNA.

În urmă cu o săptămână, judecătorul de fond al Tribunalului Cluj i-a permis să iasă patru zile din țară, între 10 şi 14 decembrie, pentru a efectua o clătorie în Grecia, la Muntele Athos.

Anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj au contestat încheierea instanţei, opunându-se deplasării pe motiv că Muntele Athos e o locație întinsă, mult prea general identificată, unde nu ar exista posibilitatea ca inculpatul să fie supravegheat, informează clujust.ro. De asemenea, procurorii au precizat că acesta ar putea să ia legătura cu martorii din dosar.

Miercuri, Curtea de Apel Cluj a admis contestația procurorilor DNA Cluj împotriva încheierii judecătorului de la Tribunalul Cluj, iar astfel pelerinajul fostului şef al ISCTR a fost anulat. 

"În baza art. 425 ind.1 pct. 2 lit. a C.proc.pen., admite contestaţia declarată de către DNA - Serviciul Teritorial Cluj împotriva încheierii penale nr. 138/I/19.11.2015 a Tribunalului Cluj, pe care o desfiinţează, în parte, şi, rejudecând: Respinge, ca nefondată cererea formulată de către inculpatul Pop Rares Vasile privind încuviinţarea deplasării sale în perioada 10 - 14 decembrie 2015, în Grecia - Muntele Athos şi cu privire la ridicarea obligaţiei de a nu lua legătura în mod direct sau indirect cu martorele KC O şi PAI. Menţine restul dispoziţiilor încheierii atacate. [...] Definitivă", se arată în soluţia pe scurt.

Fostul şef al ISCTR a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2014, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite (40 de acte materiale), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite comisă în formă continuată, desfăşurarea de activităţi ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, fals intelectual în forma participației improprii, șantaj şi luare de mită.

În rechizitoriul DNA se arată, printre altele, că Pop ar fi acordat protecţie unor operatori economici în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct, fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale şi fini sau deţinute de membri ai familiei sale. După ce a fost numit inspector şef al ISCTR, Pop şi-a transferat soţiei sale atribuţiile pe care le avea în cadrul firmelor pe care el le administra.

Comenteaza