Perioadă încărcată pentru salvamontiștii clujeni. La câte cazuri au intervenit în vacanța de iarnă

Perioadă încărcată pentru salvamontiștii clujeni. La câte cazuri au intervenit în vacanța de iarnă
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Salvamontiștii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj au fost solicitați, în perioada 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022, în nu mai puțin de 28 de cazuri.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Perioada vacanței de iarnă, chiar dacă nu a fost cea mai bogată în zăpadă, a venit cu un aflux mare de turiști în județul Cluj. Cum era de așteptat, zonele schiabile au fost cele mai vizitate, odată cu apariția zăpezii.

Majoritatea accidentărilor au survenit în zonele schiabile Mărișel, Buscat și Băișoara. Din cele 28 de cazuri, mai bine de o tremie (10) au fost predate serviciilor de ambulanță sau SMURD.

Deoarece perioada următoare se anunță a fi prielnică practicării sporturilor de iarnă, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj recomandă următoarele:

• Alegeți un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al reglajului legăturilor, greutății corporale și nivelului de pregătire.

• Abordați, la început, cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioadă de reacomodare.

• Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.

• Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.

• Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.

• Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.

• Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.

• Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.

• Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.

• Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie.

• Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde - foarte ușor, albastru – ușor, roșu - mediu, negru – dificil.

• Nu folosiți mijloace de alunecare improvizate, tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile și generează accidente grave.

• Anunțați echipa locală Salvamont, direct, prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0-SALVAMONT (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza