Periplu regesc pe Pământul Crăiesc

Periplu regesc pe Pământul Crăiesc
Un regal turistic în Transilvania de Sud: Mălâncrav, Sighişoara, Viscri, Sibiu.

Într-o zi senină de vară, Transilvania Saxonă - fâşia aceea îngustă dintre Sibiu şi Braşov, şi dintre Carpaţii Meridionali şi Târnava Mică - poate fi comparată în frumuseţe cu Toscana sau Provence, chiar dacă este un alt tip de privelişte, mai sălbatică. Dealurile nu au fost pieptănate la milimetru de mâna omului, ierburile cresc încă libere, oile sunt mânate de ciobani ancestrali.

Industrializarea, cu ariergarda sa numită industrie turistică de masă, a lăsat nevătămate în puritatea lor câteva peisaje urbane şi rurale de o asemenea valoare culturală încât UNESCO le-a inclus în Patrimoniul Mondial, şi de o asemenea bogăţie naturală încât Uniunea Europeană le-a declarat arii protejate de importanţă continentală.


O călătorie prin miezul acestui ţinut, numit din timpuri istorice Pământul Crăiesc, este o redescoperire a Europei, aşa cum era ea o dată. Înainte ca betonul, uleiul, fumul şi gazul de eşapament să îi lase cicatrice de neşters.


De exemplu, Mălâncrav/ Malmkrog, un sat pierdut de-a lungul unei văi romantice, printre dealuri înverzite, este atât de romantic încât vă va părea rău pentru Claude Monet că nu a avut ocazia să îl vadă. Coloniştii germani, care s-au aşezat aici în secolul 13, au construit o biserică gotică, pe care au fortificat-o mai târziu cu ziduri şi turnuri de apărare, ameninţaţi fiind de pericolul păgân. Frescele interioare, datând din secolul al 14-lea, reprezintă unicitatea acestei biserici (Mălâncrav este singurul loc din Transilvania unde acestea mai pot fi văzute într-o biserică săsească), cu atât mai mult cu cât au rezistat numeroaselor războaie religioase.

Alăturat bisericii poate fi vizitat şi un muzeu al satului transilvănean. După ce continuaţi turul satului, veţi ajunge la „hotel". Puteţi opta fie pentru o casă tradiţională ţărănească, restaurată complet, fie pentru un conac unic din secolul al 15-lea.


Acesta ilustrează o poveste foarte interesantă: în primă fază a fost construit de familia Apafi, cu origine săseşti, ai cărei descendenţi au fost ultimii principi ai Transilvaniei, şi a fost parţial distrus în timpul erei comuniste. În momentul în care toată lumea credea că zilele de glorie ale acestui conac au apus, Fundaţia „Mihai Eminescu", aflată sub patronajul Prinţului Charles de Wales, a cumpărat conacul, l-a renovat şi i-a redat strălucirea de odinioară. În prezent castelul funcţioneaza ca şi bibliotecă, dar şi ca şi un hotel cu o atmosferă cu totul specială. Vă puteţi plimba prin livezile de meri din jurul conacului, sau doar savura atmosfera serenă.


De la Mălâncrav la Sighişoara sunt mai puţin de 30 de kilometri, prin acelaşi peisaj de basm, parte din aria protejată Târnava Mare, care reuneşte cele mai întinse pajişti înflorite din Europa. Sighişoara este nestemata urbană a civilizaţiei săseşti, care şi-a păstrat intact nucleu istoric, înscris în Patrimoniul UNESCO. Mii de turişti poposesc aici din toate colţurile lumii, pentru a vedea zidurile de fortificaţie, bastioanele, faimoasele figurine ale turnului cu ceas şi încearcă să desluşească misterele celor două biserici săseşti şi ale contelui Dracula. Un document găsit într-o casă de lângă vechea biserică indică clădirea ca fiind locul de naştere a domnitorului Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, cel supranumit şi Dracula.
Din această cauză, dar şi datorită spectaculoasei arhitecturi a oraşului, Sighişoara a fost des folosită ca şi decor pentru filme. Străzile înguste, zidurile înalte şi bisericile misterioase o fac perfectă pentru aşa ceva. La masă, specialităţile locale, vinul de Târnave şi ţuica nu pot să lipsească. Viscri e situat la doar 45 de kilometri de Sighişoara. E satul satul ajuns celebru după ce Prinţul Charles a cumpărat aici o casă săsească. Aici, gospodăriile săseşti au reînviat, datorită Fundaţiei „Mihai Eminescu".


Localnicii au învăţat din nou vechile obiceiuri, iar străinii vin şi se minunează ca de o întoarcere în timp, căci totul arată ca acum 200 de ani. Biserica fortificată, aflată în Patrimoniul UNESCO, împreună cu mai multe case şi ateliere meşteşugăreşti, au fost restaurate.


Veţi avea posibilitatea să descoperiţi meştesuguri locale, precum tricotatul şi ţesutul (haine, covoare şi pături), împletirea coşurilor, producţia de gem şi miere sau tehnici tradiţionale de construcţie: dulgherie/tâmplărie, văruit, forjare de metale etc. Aici va puteţi caza într-o veche locuinţă săsească, la numărul 163, restaurată fără cusur, după ce s-a prăbuşit în 2001. Restaurarea acestei case a devenit un exemplu internaţional de bune practici în domeniu, citat frecvent în presa de specialitate.
Acum, se văd două case albastre, despărţite de o curte înverzită şi unite de o poartă masivă ca un zid de cetate. Mobilierul tradiţional, florile vesele, atmosfera rustic-patriarhală şi aerul paşnic al întregii aşezări se combină subtil, sub un cer incredibil de albastru, pentru o noapte perfectă petrecută la Viscri.
Un periplu prin Transilvania Saxonă nu se poate termina fără o vizită la Sibiu. Nu degeaba este singurul oraş din România care a primit trei stele Michelin. A fost multă vreme cel mai important oraş din Transilvania, fondat de saşi în secolul 12 şi singurul din regiune care nu a fost nicicând cucerit de turci. În secolul 18, a fost capitală a Transilvaniei, datorită breslelor şi a relaţiilor comerciale care l-au transformat în cel mai important centru economic, politic şi cultural din zonă.


După exodul saşilor, Sibiul a rămas un ultim bastion, simbolic, al acestora, cu un primar german care a fost ales de patru ori consecutiv cu majorităţi zdrobitoare, deşi populaţia germană a oraşului a ajuns la doar două procente. În 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană şi asta se simte şi acum. O plimbare prin centrul vechi al oraşului te face să captezi prin toţi porii civilizaţia europeană, în aceeaşi măsură în care splendidele clădiri ale burgului te fac să simţi încă nealterată gloria de altădată a Hermannstadt-ului.


Majoritatea clădirilor au fost restaurate, iar pieţele principale ilustrează atmosferă medievală a oraşului. Vizitaţi muzeele şi bisericile, descoperiţi casele şi curţile interioare ascunse, faceţi cunoştiinţă cu meşteşugari din întreaga lume şi savuraţi Sibiul cu un pahar de vin nobil din Transilvania.
O cazare într-un spaţiu deosebit puteţi găsi în apropiere de Sibiu, la Avrig, în Orangeria Palatului Brukental. Gazdele se mândresc că în toată partea de sud a Transilvaniei nu veţi găsi un loc mai romantic, în care să vă odihniţi. În mijlocul parcului baroc al reşedinţei de vară din Avrig a lui Samuel von Brukenthal, camerele moderne de oaspeţi oferă tot confortul necesar unui călător sofisticat. Micul dejun poate fi servit pe terasa din grădina olandeză, într-un decor completate de flori şi arbuşti înfloriţi.

 

Comenteaza