Persoană transgender, abuzată de lucrătorii vamali şi poliţia de frontieră pe aeroportul din Cluj-Napoca

Persoană transgender, abuzată de lucrătorii vamali şi poliţia de frontieră pe aeroportul din Cluj-Napoca

Asociaţia MozaiQ, organizaţie comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender), atrage atenţia cu privire la un caz recent de abuz al autorităţilor române în relaţia cu o persoană transgender.

Alături de activistul trans Sasha Ichim şi activista Roxana Marin (TRANScendent), care au documentat acest caz, asociaţia se declară solidară cu victima în faţa abuzurilor exercitate asupra ei de lucrătorii vamali şi de la poliţia de frontieră din aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, „care nu s-au limitat la o făţişă umilire publică, ci au şi privat-o de libertate fără a oferi explicaţii”.

Abuzul s-a petrecut pe 15 iunie, 2021, pe aeroportul din Cluj-Napoca, când victima, o femeie trans cu cetăţenie română şi domiciliul în străinătate, a încercat să intre în România cu scopul de a face demersurile necesare de schimbare a actelor de identitate pe cale juridică. „Două angajate de la control paşapoarte au supus-o unor umilinţe violente, ridicându-se de pe scaunele din ghişeu şi ţipând vehement «Bărbat! Bărbat!», ulterior forţele de ordine încuind-o într-o încăpere adiacentă, fără a oferi vreo explicaţie”.

MozaiQ subliniază că aceasta nu a fost prima oară când s-a întâmplat acest lucru pe aeroportul clujean, în august 2017 victima fiind de asemenea încarcerată în aeroport timp de 2 ore, pe acelaşi motiv: că nu îi corespunde numele din paşaport cu expresia de gen. „Aceste abuzuri sunt cu atât mai grave cu cât persoana în cauză nu vorbeşte limba română. Victima, de etnie maghiară, a părăsit România în urmă cu mai mulţi ani, alături de mama sa. Subliniem încă două aspecte agravante ale abuzurilor din 15 iunie a.c. şi august 2017: fotografia din paşaportul prezentat corespunde expresiei de gen, iar autorităţilor li s-au prezentat documentele de identitate din Spania”, potrivit comunicatului.

Mama victimei a declarat: „Fiica mea a fost umilită enorm şi acest lucru nu este o excepţie, ci din păcate este regula pentru sute, mii de persoane transgender din România în orice interacţiune care presupune prezentarea documentelor. Fiicei mele i-a fost teamă că va fi bătută de agenţii în cauză, iar acum este în terapie pentru a-şi reveni din şoc”.

Asociaţia ţine să atenţioneze autorităţile de pe aeroporturile din România că au obligaţia să ia toate măsurile pentru monitorizarea şi penalizarea lucrătorilor, astfel încât asemenea abuzuri să nu se mai repete. „Indiferent că este vorba de comentarii ironice, strigăte şi îmbrânceli sau chiar reţineri şi interogatorii abuzive, este la fel de alarmant şi de nepermis ca persoanele trans să fie agresate şi umilite într-o ţară membră a Uniunii Europene, în anul 2021”.

Este solicitat administraţiei aeroportului să verifice înregistrările de la control paşapoarte din 15 iunie, în intervalul orar 15:00-17:00, şi să ia toate măsurile necesare pentru clarificarea situaţiei. „Pe termen mediu şi lung, ne punem la dispoziţia autorităţilor, respectiv Poliţia de Frontieră Română, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, precum şi Asociaţia Aeroporturilor din România pentru a instrui personalul la toate nivelurile, în vederea prevenirii unor asemena abuzuri pe viitor. Reiterăm faptul că în România persoanele transgender se confruntă cu discriminare continuă pe mai multe paliere, de la relaţia cu autorităţile până la recunoaşterea juridică a identităţîi de gen, accesul la servicii medicale sau integrarea în piaţa muncii. Mai mult, România a fost condamnată şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în acest an, CEDO spunând că România nu are un cadru legal predictibil şi unitar de recunoaştere a identităţii de gen şi supune persoanele trans la umilinţe continue”, se mai arată în comunicatul remis luni.

Comenteaza