Perversiuni şi violenţe în mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca

Perversiuni şi violenţe în mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca
În duminica Rusaliilor, o femeie a fost agresată de un onanist, în autobuzul care circula pe linia 25. În loc să intervină, şoferul l-a făcut scăpat pe individ. Incidente similare au loc aproape zilnic în mijloacele de transport din Cluj, numai directorul RATUC, Liviu Neag, nu aude despre ele.

Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC) face demersuri să-şi extindă serviciile şi în localităţile din vecinătatea municipiului, urmând să-i elimine pe operatorii privaţi care au câştigat prin licitaţie aceste curse. Locuitorii din Chinteni, Apahida, Floreşti, Feleacu etc. ar trebui să ştie la ce să se aştepte. Clujenii au zilnic parte de incidente neplăcute în autobuzele şi troleibuzele RATUC. Pe lângă mizerie şi căldură, mai sunt „pasagerii" turbulenţi, onanişti, boschetari, care au un singur ţel: să-i deranjeze şi să-i agreseze pe plătitorii de bilet. Anul acesta au fost semnalate în presă cel puţin patru-cinci cazuri ale unor femei agresate şi, de fiecare dată, directorul RATUC a încercat să minimalizeze problema. În duminica Rusaliilor, o tânără a fost lovită cu picioarele de un onanist sub privirea impasibilă a şoferului.

În weekend-ul de Rusalii, Primăria Cluj-Napoca a decis să prelungească orarul pentru linia 25 de transport, având în vedere şi că în aceste zile au avut loc la Cluj şi o mulţime de evenimente dedicate tinerilor. O tânără a relatat pentru ZIUA de CLUJ că s-a urcat în autobuz pe la ora 23:00, pe Nicolae Titulescu, pentru a ajunge în Mănăştur. „În faţa mea pe scaun, un tip murdar sub unghii, mirosind a hoit, m-a fixat tot drumul; s-a umplut de tineri pe traseu dar el tot acolo a stat, era clar că nu mergea acasă, facea doar traseul cu autobuzul de la un capăt la altul; la penultima staţie, înainte să ajung acasă, a început să se masturbeze; studenta de lângă mine a plecat, eu m-am ridicat, moment în care m-a lovit, pentru că nu m-am asortat, probabil", a relatat tânara.

Aceasta a mai explicat că a sunat la 112, şi că deşi a era şocată de ceea ce i s-a întâmplat, nimeni nu a intervenit, nici chiar şoferul: „L-am rugat pe şofer să închidă uşa din faţa pentru că sun la poliţie. Nici măcar nu m-a bagat în seamă, deşi eram în continuare lovită. I-a spus acelui individ doar atât: du-te băiete, las ca rezolv eu". Nu s-a lăsat intimidată de incident şi a sunat la poliţie. „Am făcut plângere, desigur, iar echipajul de poliţie care s-a deplasat a fost chiar amabil. Însă este aboslut oribil că a fost nevoie să trec prin aşa ceva, că am fost umilită astfel. Nici acum nu îmi vine să cred că aşa ceva se poate întâmpla într-un oraş de cinci stele, care se doreşte mare capitală culturală europeană. Pentru aşa ceva plătim bilet RATUC-ului?", a comentat tânara sub protecţia anonomiatului.

Ea susţine că şoferul îl cunoştea pe indidivid, pentru că acesta ar fi un „client" vechi pe traseul respectiv. De altfel, un şofer RATUC care a preferat să comenteze sub protecţia anonimatului a explicat că bănuişete şi el cine este individul. „Sunt foarte mulţi astfel de indivizi, şi, din păcate, şoferilor de pe autobuze le este greu să intervină, de frică să nu facă cineva plângere împotriva lor. Pentru că pe directorul RATUC nu-l interesează adevărul într-o astfel de situaţie, pe el îl preocupă doar să-i taxeze pe şoferi. Ai o plângere, imediat eşti taxat sau chiar dat afară. Numai cu ameninţări trăim. Normal că nimeni nu-şi permite să intervină. Eu pot să vă asigur că niciodată nu rămân impasibil la astfel de incidente. Nu îmi este frică, însă, din păcate, colegii mei nu reacţionează la fel. Mulţi dintre ei sunt angajaţi pe pile. Nimeni nu comentează nimic. Am ajuns ca nici sindicatul să nu ne apare. Este de-a dreptul aberant. Oamenilor din sindicat le este frică de director. Cui să ne adresăm. Orice spunem, suntem ameninţaţi că vom fi daţi afară. Ne obligă să venim pe traseu cu pantaloni lungi, pe căldurile acestea mari, asta e preocuparea domnului Neag, nu să ofere condiţii", a spus şoferul sub protecţia anonimatului.

Pe parcursul zilei de ieri, directorul RATUC, Liviu Neag a avut telefonul mobil închis. Tânăra agresată şi-a încheiat plângerea în felul următor: „să vă fie ruşine tuturor celor care răspundeţi de felul în care toţi perverşii, maniacii, gunoaiele din transportul în comun ne tratează aşa ca femei; şoferul a fost şi mai nesimţit decât cel care m-a lovit, pentru că iniţial a spus poliţiei că n-a văzut nimic. Foarte frumos Clujul, oraşul pe care îl iubesc".

Etichete
Comenteaza