Peste 1.000 de poştaşi din Cluj au intrat în grevă japoneză. Ameninţă cu greva foamei VIDEO

Peste 1.000 de poştaşi din Cluj au intrat în grevă japoneză. Ameninţă cu greva foamei VIDEO
Protestele angajaţilor Poştei Române continuă. Astăzi, peste 20.000 de angajaţi din toată ţara au intrat în grevă japoneză pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă. La Cluj, aproape 1.000 de salariaţi ai companiei s-au alăturat mişcării de protest.

Nemulţumirea angajaţilor de la Poşta Română ia amploare: după ce în aprilie au refuzat să iasă timp de două ore pe teren, astăzi au intrat în grevă jaoneză. Ei sunt nemultumiţi de salarii şi de conducerea defectuoasă a companiei şi cer demiterea directorului.

"Compania se află într-o situaţie dezastruoasă. Dorim demiterea directorului general şi al conducerii companiei cu care a venit dânsul, deoarece în cei doi ani de zile de cand e la conducerea acestei companii nu a venit cu nicio soluţie viabilă de redresare a Poştei Române, ci acţionează doar prin reducerea de personal" a declarat Carol Şinca, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Cluj.

Liderii sindicatelor anunţă proteste drastice în umătoarea perioadă, iar unii dintre ei ameninţă chiar cu greva foamei. În weekend, peste 4.000 de poştaşi au participat la un miting în capitală.

Angajaţii companiei spun că au salarii extrem de mici, în condiţiile în care conducerea încasează lunar sume de ordinul miilor de euro şi cer demiterea directorului general. Se plâng că nu au mai primit majorări salariale din 2009, iar 80% dintre salariatii câştigă între 1.000 şi 1.200 de lei, în ideea în care de la 1 iulie salariul minim pe economie va fi de 900 de lei.

"Astăzi am ajuns la momentul greva japoneză. Greva japoneză se va desfăşura la în felul următor: toţi angajaţii vor purta o banderolă albă în semn de protest să mai atragem încă o dată atenţia atât a conducerii companiei cât şi a autorităţilor asupra acestei companii care se află într-o situaţie dezastroasă. Din data de 19 vom intra în greva foamei noi, liderii, şi după aceea oamenii vor decide dacă ni se vor alatura sau vor continua si le convin condiţiile de muncă din prezent", declară preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, fliala Cluj.

O altă nemulţumire este legată de faptul că nu le sunt asigurate resursele necesare pentru desfăşurarea activităţii: sunt nevoiţi să îşi achiziţioneze din propriul buzunar genţi sau hârtie.

"Principalele probleme sunt lipsa acută de personal, nu ne putem face concediile pentru că aici la poşta nu merge aşa, dacă a plecat cineva în concediu trebuie înlocuit, iar noi nu avem inlocuitori si nu ni s-a deblocat niciun post sa se angajeze, avem lipsa echipamentelor, n-am mai primit echipamente de doi ani şi jumătate, nu avem genţi, ne cumpărăm noi din banii noştri, consumabile, hartie tot ce trebuie", spune Ştefan Petrar, liderul factorilor poştali din Cluj.

Şi în luna aprilie, poştaşii au potestat în speranţa rezolvării problemelor cu care se confruntă şi pentru câteva ore au refuzat să iasă pe teren. "Vorbim despre un management defectuos şi despre un management pe care l-am propagat ani de zile şi care cred că trebuie stopat. Eu am avut discutii şi cu sindicatul de la Poştă şi m-am întâlnit chiar aici, la Cluj, cu toţi liderii regionali. Au acceptat faptul că trebuie făcute restructurări, au discutat, au negociat. Problema este însă că, de atunci, de la momentul la care s-au facut aceste restructurări, de la momentul la care au avut nişte întelegeri, managementul nu a mai respectat toate condiţiile care au fost la momentul respectiv parafate în acorduri şi atunci e firesc că şi-au pierdut încrederea şi e firesc că se uită cu îngrijorare spre viitor. Vor trebui luate măsuri", a declarat Aurelia Cristea, ministrul pentru dialog social, în urmă cu doar două săptămâni.

Acţiunile de protest ale poştaşilor clujeni nu se opresc aici. Joi vor picheta oficiului judeţean de poştă.

UPDATE: Conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) şi liderii sidicali s-au asezat la masa negocierilor.

"În limita resurselor financiare proprii, Poşta Română are prevăzut în bugetul de cheltuieli pentru anul 2014 un plan de achiziţii ce vizează atât îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru salariaţi, cât şi nivelul calitativ al serviciilor, ce vor avea drept scop eficienţa companiei şi creşterea veniturilor înregistrate. Astfel, începând cu trimestrul doi al acestui an, au fost demarate sau se află în pregătire procedurile de achiziţie pentru echipamente IT şi echipamente poştale (genţi, uniforme, etc)", se arată într-un comunicat de presă remis de CNPR.

 

Comenteaza