Peste 10.000 de clujeni protestează împotriva OUG privind graţierea şi modificarea codurilor penale FOTO/VIDEO

Peste 10.000 de clujeni protestează împotriva OUG privind graţierea şi modificarea codurilor penale FOTO/VIDEO
În jur de 5.000 de oameni s-au strâns duminică seara, în jurul orei 17:00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta împotriva proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Pe parcursul marșului numărul acestora s-a dublat.

UPDATE 21.00. Protestul s-a încheiat în Piața Lucian Blaga. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 20.33. De la Primărie, protestatarii au mers în fața Casei de Cultură a Studenților. Aici s-a scandat "România, trezește-te!” și "Ale-Ale, ale,ale,ale, o dorință sinceră, România Liberă!”. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 20.00. Protestatarii nu s-au întors în Piața Unirii, ci au continuar marșul pe Memorandumului spre sediul Primăriei. Sunt peste 3 ore de când oamenii au ieșit să își strige nemulțumirile în stradă.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Majoritatea participanţilor erau tineri, iar unii dintre ei purtau asupra lor steaguri tricolore. Aceştia s-au adunat la începutul manifestării în jurul statuii lui Matei Corvin, după care au pornit în marş pe Bulevardul Eroilor, continuat apoi pe Calea Dorobanţilor, spre cartierul Mărăşti, urmând să se întoarcă în Piaţa Unirii, pe Bulevardul 21 Decembrie. 

Image and video hosting by TinyPic


Unii dintre ei strigau ''Demisia!'', ''DNA să vină să vă ia!'', ''Dragnea, nu uita, țara asta nu-i a ta!''. Manifestanţii au purtat pancarte pe care scria „Ei graţiaţi, noi furaţi!”, „Amnistie pentru voi, doar în viaţa de apoi!”, „Va rugăm să ne scuzaţi, noi protestăm, voi furaţi!”, „Respect pentru statul de drept” sau „Reformă în CNA”.


 

Circa 20.000 de oameni au ieșit în stradă în București. Au pornit în marş spre Consiliul Naţional al Audiovizualului, urmând să îşi continue traseul spre Ministerul Justiţiei, Avocatul Poporului şi Guvern. Proteste au loc şi în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Alexandria, Turda şi Râmnicu Vâlcea.

Zeci de persoane s-au adunat la Bruxelles şi la Paris, pentru a protesta faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Londra, Bordeaux, Copenhaga, Hamburg şi Zurich.

Manifestaţiile au loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor privind graţierea şi modificarea legilor penale. De altfel, pe aceeaşi pagină de Facebook a fost anunţat un protest şi pentru luni dimineaţă, la Ministerul Justiţiei.

"Luni dimineaţă e o «dezbatere» la Ministerul Justitiei pe puncte care NU sunt negociabile. Graţierea pentru fapte care includ corupţie nu e negociabilă. Nici dezincriminarea unor astfel de fapte. Hai să dezbatem şi să protestăm şi luni dimineaţă, chiar în faţa celor care se prefac că dezbat. Luni se pregăteşte un simulacru de consultare publică la Ministerul Justiţiei cu «reprezentanţii» străzii, la care dezbatere s-au anunţat că participă Becali şi Ciuvică.

Vrem Justiţie, nu Circ. Încă nu au înţeles că adevărata dezbatere este în stradă, este în reacţiile presei încă independente, este în reacţiile organizaţiilor profesionale, ale altor instituţii precum DNA sau CSM, în reacţiile oricărui om îi pasă de democraţia greu câştigată, aşa cum e ea, imperfectă. Dezbaterea e în stradă, nu e circul pe care îl fac ei la televiziuni de partid, nici în circul pe care îl numesc dezbatere de la Ministerul Justiţiei", se arată în anunţul de pe Facebook.

Ministrul Justiţiei a anunţat că la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, programată să înceapă la ora 10.00, sunt aşteptaţi toţi cei care s-au înscris (peste 200 de persoane), lucrările urmând să aibă loc, cel mai probabil, în două serii, din cauza capacităţii limitate a sălii. Jurnaliştii vor avea acces la dezbatere, deşi iniţial urmau să participe doar la o declaraţie de presă după eveniment.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Proteste au avut loc şi duminică trecută, atât în capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Duminica trecută, peste 5.000 de persoane au participat la un protest similar în Cluj-Napoca.

Comenteaza