Peste 140 de chiulangii au fost prinşi în baruri VIDEO

Peste 140 de chiulangii au fost prinşi în baruri VIDEO
Peste 140 de elevi clujeni au fost prinşi în baruri de inspectorii şcolari şi de poliţişti în cadrul unor razii care au avut loc în perioada 30 ianuarie-13 februarie.

Elevii au fost suprinşi în barurile, dar şi în mall-urile clujene în timpul orelor de curs, iar poliţiştii şi inspectorii şcolari din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj i-au condus înapoi la şcoală, unde directorii le-au contactat părinţii. 14 dintre „chiulangii" au fost duşi la secţiile de poliţie şi amprentaţi, ei fiind suspecţi în cazul unor furturi de telefoane mobile.

„142 de elevi au fost identificaţi în perioada 30 ianuarie-13 februarie în localurile din apropierea şcolilor dar şi prin mall-uri. Elevii erau din 19 unităţi de învăţământ", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ Cluj. Cei mai mulţi elevi care se aflau în baruri în timpul orelor de curs erau de la Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia". „37 dintre elevii găsiţi în localuri erau de la Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia", dintre care 11 erau absenţi de la ore. Acolo exista o problemă, ceilalţi elevi aveau pauză de trei ore de la 11 la ora 14, lucru pe care l-am rezolvat în orar. De la Liceul Energetic au fost găsiţi 18 elevi în localuri, de la Liceul Saligny 18 elevi şi alţi 11 elevi absentau de la ore de la Colegiul Tehnic de Transporturi", a declarat Valentin Cuibus.

La rândul lor, poliţiştii au luat măsuri în ceea ce-i priveşte pe elevii „chiulangii" suspecţi în cazul unor furturi. „ 14 elevi au fost duşi la secţia de poliţie, unde au fost amprentaţi, fiind suspecţi de comiterea unor furturi de telefoane. Chiar în luna februarie au existat două cazuri de furturi de telefoane mobile comise de doi elevi de 13, respectiv 14 ani. Telefoanele au fost restituite proprietarilor, iar elevilor li s-au întocmit dosare penale", a declarat Zaharia Ciorba, adjunctul şefului Poliţiei Cluj-Napoca. Raziile făcute în barurile din apropierea şcolilor au ca principal scop reducerea absenteismului. „Scopul acestor activităţi este combaterea absenteismului, a servirii de tutun şi de alcool minorilor. Au fost controlate 134 de societăţi comerciale, dintre care patru au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 9.000 de lei pentru nerespectarea orarului funcţionare", a adăugat Ciorba. Elevii găsiţi în baruri au fost duşi la şcoli, iar directorii i-au anunţat pe părinţi despre faptul că aceştia au lipsit de la ore. „Au fost câteva cazuri în care elevii nu erau trecuţi absenţi de la ore. După ce elevii au fost identificaţi, s-a verificat dacă sunt puşi absenţi şi s-a luat legătura cu familia", a declarat Cuibus.

Marius Loga, directorul Liceului de Coregrafie, a schimbat orarul elevilor săi după raziile făcute de ISJ şi Poliţie. „Am făcut orarul în aşa fel încât să nu mai aibă ore libere elevii, deşi am dat peste cap tot programul. Acum o să aibă ore de la opt dimineaţa până la trei după amiaza. Oricum, acest lucru nu e o rezolvare pentru că elevii nu mai au timp să ia masa. În cazul celor care chiuleau, au fost anunţaţi părinţii, ei au fost atenţionţi şi cei care aveau un număr mare de absenţe au primit preavize. Şi părinţii erau destul de surprinşi că elevii nu erau la şcoală", a declarat Marius Loga, directorul liceului.

 

 

Comenteaza