Peste 2.150 puieți forestieri din 14 specii, produși de studenții de la Silvicultură

Peste 2.150 puieți forestieri din 14 specii, produși de studenții de la Silvicultură

Zeci de studenți din anii de studiu II și III, de la Departamentul Silvicultură, Facultatea de Horticultură a USAMV Cluj-Napoca, au participat, în premieră, la Proiectul ”Producerea containerizată a puieţilor forestieri şi valorificarea lor ca specii ornamentale în amenajarea spaţiilor verzi”, care a început în urmă cu doi ani și are ca rezultat producerea a circa 2.200 de puieți forestieri din 14 specii, între care se numără brad, paltin, arțar american, mesteacăn, salcâm, stejar roșu, molid sau tuia.

Puieţii au fost produşi prin regenerări naturale, respectiv din butași sau din seminţe  recoltate de către studenți, cu ocazia deplasărilor în rezervații. Proiectul urmărește valorificarea activităților de la lucrările practice din cadrul Disciplinei Împăduriri (Semințe forestiere, Pepiniere, Împăduriri) și a fost coordonat de Prof. dr. Liviu Holonec și Șef lucr. Dr. Alina Truța.

”În silvicultură, calitatea materialului săditor are un rol hotărâtor în crearea unor arboreturi înalt productive şi stabile ecologic, cu o structură şi o compoziţie optime. Pentru a îndeplini această cerinţă, se recurge la producerea şi plantarea puieţilor cu rădăcini protejate. Utilizarea acestora în lucrările de împădurire a cunoscut în ultimele decenii o amploare deosebită pe plan mondial, în special în emisfera nordică. Puieţii se obţin din seminţe sau butaşi, în diferite tipuri de recipiente sau containere, fiind folosiți cu succes și în lucrările de amenajare a spațiilor verzi”, au precizat coordonatorii proiectului.

Ghivecele cu puieți forestieri au fost etichetate și pregătite pentru comercializare tot de către studenți și pot fi achiziționate de la magazinele USAMV Cluj-Napoca (Calea Mănăștur nr. 7 și capăt str. Liviu Rebreanu). Prețurile sunt cuprinse între 8-50 lei, în funcție de specie și de mărime.

 

 

Comenteaza