Peste 46.000 de lei amendă pentru brutarii clujeni VIDEO

Peste 46.000 de lei amendă pentru brutarii clujeni VIDEO
Un număr de 28 de brutari şi producători de paste făinoase din judeţul Cluj au fost verificaţi de către inspectorii ITM privind combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă. Acţiunea inspectorilor clujeni face parte dintr-o campanie naţională.

În urma verificărilor desfăşurate în perioada 14-15 martie, inspectorii ITM Cluj au aplicat 60 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 46.500 lei.

Amenzile au fost aplicate pentru munca fără forme legale; nerespectarea de către angajator a obligaţiei de a acorda salariaţilor două zile libere consecutiv în fiecare saptamână ; neacordarea sporului cuvenit pentru desfăşurarea muncii de noapte; neîncheierea unui contract individual de munca cu norma întreagă; lipsa certificatului constatator sau neasigurarea supravegherii stării de sănătate pentru toţi angajaţii.

De asemenea, inspectorii ITM Cluj au constatat nereguli în ceea ce priveşte evaluarea riscurilor, fişa postului nu era completată cu atribuţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; instructajul nu era asigurat pentru toţi angajaţii;nu era desemnat un lucrător care să aplice măsuri pentru acordarea primului ajutor; nu a fost prezentată verificarea instalaţiei de gaz din cadrul brutăriei sau nu era asigurată cunoaşterea şi aplicarea de către lucrători a prevederilor planului de prevenire şi protecţie.

Conform, rezultatele controalelor efectuate în anii anteriori, domeniul fabricării produselor de brutărie şi a produselor făinoase reprezintă unul dintre domeniile prioritare pentru acţiunile Inspecţiei Muncii.  Pentru că în această meserie se lucrează şi pe timp de noapte, salariaţii trebuie să beneficieze de un spor de cel puţin 25 % din salariul de bază aferent orelor lucrate sau reducerea timpului de lucru cu o ora faţă de durata normală a zilei de lucru.

Vezi în materialul video cum justifică inspectorul-şef al ITM Cluj, Emilian Roşca, sancţiunile şi controlul.

 

Comenteaza