Peste 50 de victime ale patroanei Clapă se plâng că nu li s-a făcut dreptate

Peste 50 de victime ale patroanei Clapă se plâng că nu li s-a făcut dreptate
Jenica Clapă, patroana agenţiei de turism Your Next Holiday, a scăpat deocamdată de răspunderea penală după ce a "colecţionat" 36 de plângeri făcute de clujeni care i-au plătit în total zeci de mii de euro pentru vacanţe fictive. Însă, cei ţepuiţi se simt nedreptăţiţi de decizia Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj şi contestă decizia prin care aceasta a scăpat "basma curată".

Problemele cu legea nu s-au terminat pentru Jenica Clapă, (foto) patroana agenţiei de turism Your Next Holiday, condamnată de curând la doi ani de închisoare, cu suspendare, într-un dosar în care a fost acuzată că a înşelat mai multe hoteluri din Austria. Peste 50 de clujeni, care s-au declarat părţi vătămate în 36 de plângeri penale făcute pe numele acesteia, aşteaptă, într-un alt dosar, să-şi recupereze banii pe care Clapă i-a luat în 2010, pentru vacanţe ce nu au mai avut loc. În majoritatea plângerilor depuse la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, oamenii descriu acelaşi mod de operare a Jenicăi Clapă, mai exact că aceasta a încasat banii pentru pachetele de servicii tursitice, iar apoi nu a mai fost de găsit când clienţii au vrut să obţină de la ea documentele necesare sejurului, pentru a beneficia de vacanţa mult aşteptată. Sumele încasate de Jenica Clapă de la turişti se situează între 700 şi 2.500 de euro.

Una din părţile vătămate, Nicoleta O., arată în plângerea penală prin care solicită cercetarea lui Clapă pentru infracţiunea de înşelăciune, că a aflat despre serviciile pe care aceasta le oferea prin intermediul unor cunoştinţe care au beneficiat de un sejur vândut de aceasta în anul 2009. În acest context, tânăra a hotărât să-şi petreacă o vacanţă împreună cu prietenii în Turcia, prin intermediul agenţiei lui Clapă. După ce a obţinut numărul de telefon al acesteia, Nicoleta O. a luat legătura cu ea şi s-au întâlnit la un local din Cluj-Napoca. „Cu ocazia întâlnirii partea vătămată a declarat că a achitat suma de 650 euro, fiindu-i emisă chitanţa (....) din 26.05. 2010 în numele firmei SC Your Next Holiday SRL şi factura nr. (...) pentru suma de 725 euro, diferenţa de 75 de euro fiindu-i achitată învinuitei de către numitul L.M., cu ocazia altei întâlniri", se arată în plângere. Două zile mai târziu, victima a intrat în posesia documentului prin care se confirma efectuarea rezervării de către firma lui Clapă pentru un sejur la hotelul de cinci stele Ozkaymak Incekum din Antalia, Turcia. În iulie 2010, Nicoleta O. a aflat de problemele pe care Clapă le avea deja cu legea, respectiv cu reprezentanţii unor hoteluri din Austria care s-au plâns organelor de cercetare penală din Cluj că aceasta i-a înşelat. Clujeanca a contactat-o telefonic pe Clapă, pentru a se interesa care e situaţia privind oferta de sejur contractată, iar patroana agenţiei de turism a asigurat-o că nu sunt probleme. „Din declaraţia părţii vătămate mai rezultă faptul că la data de 06.09.2012 s-a deplasat la Aeroportul din Cluj-Napoca, constatând faptul că nu se află pe niciuna din listele de zbor spre Antalia, realizând că a fost înşelată", se arată în documentul citat.

Audiată, Jenica Clapă a susţinut că a fost contactată de Nicoleta O. în luna iulie 2010, pentru a-i furniza informaţii legate de plecare şi ca urmare a situaţiei ei cu hotelierii austrieci, apărută în mass-media, i-a spus că „nu este sigură că îi va putea asigura plecarea ei în vacanţă". În plângere se precizează că nu se cunoaşte destinaţia banilor încasaţi de Clapă. Alte zeci de clujeni descriu acelaşi fir al evenimentelor: au aflat de Jenica Clapă prin intermediul unor cunoştinţe, au cumpărat de la ea pachete de vacanţă, iar apoi aceasta ori s-a „evaporat", nefiind de găsit, ori i-a anunţat că sejurul a fost amânat, iar oamenii au cerut în zadar să li se ramburseze banii.

În dosar au fost audiaţi şi asociaţii lui Clapă, Simona Gherdan şi Dacian Gherdan, care la rândul lor au formulat plângeri penale împotriva ei. Firma Your Next Holiday are sediu la Arad şi punct de lucru la Timişoara, unde domiciliază cei doi asociaţi. Simona Gherdan a constatat că banii încasaţi de agenţia din Timişoara au fost dirijaţi de către Clapă, în calitate de administrator al firmei, pentru plata unor servicii turistice în favoarea unor persoane care nu au achitat pachetele de vacanţă la agenţia din Timişoara, ci direct învinuitei, acest lucru petrecându-se în perioada ianuarie-aprilie 2010. "Pentru aceste persoane se pare că învinuita a transmis bonurile de comandă de pe mail-ul personal către prestatorul de servicii Sfara 1999 SRL din Cluj-Napoca, iar asociaţilor Gherdan Simona şi Gherdan Dacian le comunica doar numărul de factură care trebuia achitată către firma din Cluj-Napoca, ei neavând cunoştinţă despre identitatea persoanelor în favoarea cărora se efectua plata", se arată în plângerea acestora.

Însă, un raport de expertiză efectuat în cursul urmăririi penale a lui Jenica Clapă, releva că încasările făcute de societate aprilie-iunie 2010 erau folosite în interesul societăţii, arată procurorul care a dispus scoaterea acesteia de sub urmărire penală. Tot în rezoluţia dată de procurorul clujean se precizează că "au fost achiziţionate de către firma din Arad pachete turistice în scopul revânzării către clienţii firmei, dar că revânzarea lor s-a efectuat la un preţ mai mic, atractiv (practicat probabil pentru atragerea clienţilor), ceea ce înseamnă că firma a înregistrat pierdere". Însă, clienţii lui Clapa, ţepuiţi de mii de euro, se întreabă, în mod justificat, cum se poate proba în acest mod buna-credinţă a Jenicăi Clapă, având în vedere că nici un om de afaceri nu cumpără mai scump ca să vândă mai ieftin, şi să iasă în mod deliberat în pierdere. "Noi am venit cu probe, cu acte care dovedesc că am plătit acele sume de bani şi ea ne-a dus cu zăhărelul. Nu înţelegem cum s-a ajuns la concluzia că ea nu ne-a înşelat şi că ar fi vorba doar de răspundere contractuală. Contestăm ordonanţa de scoatere se sub urmărire penală la prim procurorul de pe lângă Tribunalul Cluj şi dacă nici aşa nu va fi urmărită penal, vom face plângere la Tribunal, să decidă judecătorii dacă e cazul sau nu să fie judecată pentru înşelăciune", a spus Monica K., una dintre victimele Jenicăi Clapă.

Comenteaza