Peste 600 de clujeni, în izolare la domiciliu. Cum se fac verificările pentru Coronavirus la aeroportul Cluj și la graniță

Peste 600 de clujeni, în izolare la domiciliu. Cum se fac verificările pentru Coronavirus la aeroportul Cluj și la graniță

Un număr de 613 persoane se află în izolare voluntară la domiciliu, după ce s-au întors în județul Cluj din zone în care au fost confirmate cazuri de coronavirus. Peste 400 dintre acestea au călătorit cu avionul, iar restul cu mașina. 

Conform aeroportului clujean, pentru pasagerii care se întorc din Italia a fost creat un filtru suplimentar, amplasat în terminalul vechi al aerogării, care asigură accesul separat de restul pasagerilor. De asemenea, călătorii care sosesc la aeroportul din Cluj cu cursele din nordul Italiei sunt supuși unor proceduri speciale. Un medic de la Direcția de Sănătate Publică Cluj, împreună cu angajații cabinetului medical din cadrul aeroportului evaluează datele și parametrii medicali ai pasagerilor, iar în cazul în care, unul dintre călători prezintă suspiciunea de infectare cu coronavirus, acesta este izolat și preluat de autoritățile medicale.

"Pasagerii primesc încă din avion un chestionar, pe care îl completează pe proprie răspundere, iar la aeroport sunt scanați cu un pistol care înregistrează temperatura corporală și răspund întrebărilor medicilor. Apoi, semnează formularul de izolare voluntară la domiciliu pentru 14 zile, perioadă în care dacă constată că starea lor se schimbă sună la 112. Cei care nu respectă aceste prevederi sunt pasibili de dosar penal. Personale în izolare voluntară la domiciliu sunt verificate zilnic la telefon de către reprezentanții DSP, iar dacă se constată că măsurile nu sunt respectate se poate solicita intervenția poliției", a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, la Ziua Live. 

Carantina se instituie doar persoanelor provenite din localitățile din Italia sau provinciile din China care sunt declarate oficial sun carantină. În județul Cluj nu se înregistrează persoane provenite din această zone. Conform prefectului, la nivelului județului există 6 locații, cu 198 de locuri, pentru carantină, în caz de nevoie. 

Nu în ultimul rând, și persoanele care se întorc din străinătate cu mașinile și autocarele sunt verificate la punctul de frontieră. "Ne bazăm pe responsabilitate civică", a conchis prefectul. 

 

Comenteaza