Peşti morţi pe suprafața apei lacului Gheorgheni din Cluj-Napoca

Peşti morţi pe suprafața apei lacului Gheorgheni din Cluj-Napoca

În urma sesizării din data de 9 august 2023, vizând peşti morţi care plutesc pe suprafața apei lacului Gheorgheni 1 din Cluj-Napoca, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au investigat în teren fenomenul.

De asemenea, specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apelor din cadrul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa au prelevat probe de apă, care urmează să fie analizate.

La fața locului, a fost determinat pH-ul (7,2) - o valoare normală pentru ape de suprafață și concentrația oxigenului dizolvat (2,7 mg/l la suprafață și 2,6 mg/l la circa doi metri adâncime) – valori foarte mici pentru populația piscicolă.

Datele de care dispunem până în momentul actual evidenţiază printre cauzele mortalității piscicole:

primenirea deficitară a apei din lac, fapt care conduce la scăderea concentrației oxigenului dizolvat;
fenomenele meteorologice excesive din ultima perioadă - temperaturi extrem de ridicate urmate de precipitații în aversă, care provoacă șocuri termice.

Ecosistemul lacului Gheorgheni s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, iar sursele de poluare difuză au adăugat un exces de nutrienți în apă, alăturându-se astfel celorlalți factori de stres, în contextul funcțiunilor complexe ale lacului. Schimbările climatice afectează mai multe procese naturale din lac, cum ar fi: circulația apei, distribuția oxigenului și circuitul nutrienților.

Toate aceste modificări au declanșat schimbări în compoziția și dinamica florei și faunei lacului, fapte ce prezintă riscuri pentru biodiversitatea naturală și funcționarea ecosistemului.

În momentul actual, personalul Primăriei municipiului Cluj-Napoca (administrator al lacului) îndepărtează peştii morţi.

Comenteaza