Petiţie pe internet pentru interzicerea ambarcaţiunilor cu motor pe Tarnița. "NU poluați apa pe care o bem!"

Petiţie pe internet pentru interzicerea ambarcaţiunilor cu motor pe Tarnița. "NU poluați apa pe care o bem!"

Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) a lansat o petiție online pentru interzicerea ambarcaţiunilor motorizate, de la pontoane, la skijeturi, la bărci și până la hidroavioane, pe lacul Tarniţa din județul Cluj.

"Noi, semnatarii acestei petiții, cerem stoparea ilegalităților din lacul Tarnița și împrejurimile sale, pentru că lacul ne oferă apa potabilă pe care o bem. Cerem demolarea tuturor construcțiilor ilegale de pe lac, de la pontoane, la garduri și cabane.

Cerem aplicarea legii care prevede interzicerea ambarcațiunilor motorizate, de la pontoane, la skijeturi, la bărci și până la hidroavioane. Cerem amendarea proprietarilor care au construit ilegal, a celor care deversează fecalele în Tarnița, dar și a turiștilor care aruncă deșeuri", transmit iniţiatorii petiţiei.

În paralel, parlamentarii clujeni au depus la comun o interpelare prin care cer ministrului Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, să scoată Tarnița de pe lista lacurilor navigabile, chiar dacă sunt deja interzise ambarcațiunile motorizate prin reglementări la nivel județean, arată reprezentanţii Asociaţiei SOS.

Problema a fost semnalată acum câteva zile de către deputatul independent clujean Adrian Dohotaru, care a atras atenţia asupra faptului că lacul „e plin de pontoane cu motor, skyjeturi şi bărci, mai nou şi hidroavioane, care poluează apa de unde bem”. Remarca sa a stârnit un scandal pe rețeaua de socializare Facebook, după ce a susţinut că va propune o lege prin care cere interzicerea ambarcaţiunilor motorizate.

"Nesimțiților, distrugeți Tarnița! E plin de pontoane cu motor, skyjeturi, bărci, mai nou hidroavioane, ce poluează lacul Tarnița, apa de unde bem. Gardurile ilegale blochează accesul la apă. Fac o sesizare privind amendarea tuturor nesimțiților care au pus gard la apă, fără autorizație, la sub 15 m, ceea ce legea interzice.

Fac o lege care interzice ambarcațiunile motorizate în lacul Tarnița. Am fost și azi; ne-am întors mai repede din cauza zgomotului și ceea ce părea a fi... în lac. Sper să am susținerea tuturor parlamentarilor clujeni ca să redăm Tarnița clujenilor, nu ghiolbanilor care împuțesc lacul", a scris deputatul.

Comenteaza