Video Petiție pentru igienizarea malurilor Someșului: "Dacă voturile sunt importante și părerile trebuie să fie"

Petiție pentru igienizarea malurilor Someșului: "Dacă voturile sunt importante și părerile trebuie să fie"

Organizatorii Someș Delivery au inițiat o petiție pentru igienizarea malurilor râului. 

Petiție pentru igienizarea malurilor Someșului

"Imaginile cumplite făcute publice pe durata evenimentului Someș Delivery, au generat nu doar un val de conștientizare și indignare publică, dar și unul de mobilizare. Trebuie să ne folosim de acesta pentru a nu rămâne doar cu valul de gunoaie. Suntem sute de mii de oameni care putem să acționăm acum împreună pentru un Someș curat. Dacă voturile noastre sunt importante pentru cei doi politicieni, și părerile noastre trebuie să fie la fel", se arată în petiția citată, care mai arată că "proiectul de amenajare a malurilor Someșului, derulat de municipalitatea clujeană în urma unui concurs de soluții, riscă să cadă în ridicol în absența unor politici coerente de mediu în amonte pe cursul râului, politici care să asigure un râu curat. Este o rușine pentru Cluj și Florești că avem un râu care duce cu el în aval de la ambalaje, la frigidere și chiar canapele și dulapuri, nemaivorbind de tonele de moloz". 

VEZI ȘI Secretele murdare ale Someșului. Ce "comori" ascund malurile de la Florești până la Cluj

Așadar, inițiatorii și semnatarii petiției "solicită implementarea imediată a unei campanii de ecologizare și naturalizare a malurilor Someșului pe porțiunea de la intrarea în localitatea Florești până la ieșirea din localitatea Cluj-Napoca și implementarea imediată a unei soluții care să stopeze depozitarea gunoaielor pe maluri, gunoaie care mai apoi poluează râul în aval. Pentru acestea considerăm impetuos necesară aducerea la aceeași masă, într-un proces eficient și transparent, a instituțiilor cu atribuții în administrarea Someșului, inclusiv Apele Române, Garda de Mediu, Compania de Apă Someș, Consiliul Județean Cluj, Hidroelectrica, specialiști în domeniu și societatea civilă". 

Petiția adresată autorităților locale poate fi semnată AICI! 

Cercetare asupra Someșului din amonte

“Știm că dacă vrem un Someș mai curat nu e suficient să ne întâlnim o dată pe an pe malurile lui și să îl activăm cu diferite proiecte și amenajări. Din acest motiv am demarat o cercetare în anul 2018 asupra Someșului din amonte. Din Florești până la Beliș, am abordat toate administrațiile deschise la dialog și locuitorii. Scopul a fost înțelegerea contextului real al surselor de gunoi care afectează râul ca bază de discuție pentru măsuri eficiente în viitor.

La final de eveniment dorim să ducem mai departe două teme insuficient abordate în prezent, în contextul în care există deja un proiect de reamenajare a malurilor râului. Prima este cea a navigabilității cu ambarcațiuni ușoare, de agrement, pe un fundal legislativ restrictiv. A doua este cea a gunoiului omniprezent care pare foarte greu de înlăturat. Dorim să creștem dragul de Someș prin activități diverse dar și să-l avem mai curat prin responsabilizare și management mai eficient al gunoiului din amonte”, a declarat Marius Moga, coordonatorul proiectului.

Ecologiazare înainte de Someș Delivery: 60 de saci de deșeuri 

Înainte de Someș Delivery 2019 au avut loc două acțiuni de ecologizare, alături de locuitorii cartierului: "am strâns peste 60 de saci de deșeuri: de la pet-uri, la uși, canapele, trotinete, haine, papuci, cești, conserve și componente de electrocasnice”, spun organizatorii.

Someș navigabil cu Ivan Patzaichin

În weekendul 13-14 iulie 2019 a avut loc o nouă ediție Someș Delivery, în zona Ștrandului Sun din cartierul Grigorescu, o zonă mai puțin cunoscută dar considerată simbolic poarta de intrare a râului în oraș. "Aici, în acest loc, am putut să ridicăm o serie de întrebări: cum lăsăm râul să intre în Cluj? Cât de curat, cât de murdar? Ce faem cu gunoiul existent? Cum prevenim acumularea lui? Cum folosim râul înafara rolului său tehnologic? Mai mult, am testat un principiu nou, verde, sustenabil, 3xRE prin care am refolosit, redus și reciclat tot ce a fost posibil în producerea și desfășurarea evenimentului", transmit organizatorii festivalului. 

La weekend-ul Someș Delivery, gândit și pregătit cu scopul de a aduce mai aproape de râu locuitorii cartierului Grigorescu mai cu seamă, participanții s-au bucurat de prezența campionului Ivan Patzaichin, de ambarcațiuni de apă, de contactul emoționant cu locuitorii cartierului, de muzică, ateliere pentru copii, amenajări la și pe apă, de reiterarea scăldatului în râu, de odinioară. Echipa Someș Delivery a organizat împreună cu voluntarii, studenții și partenerii lor peste 20 de activități prin care au urmărit să crească interesul și dragul pentru râu și împrejurimile lui de aici. 

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară.

 

 

 

Comenteaza