Ping-pong cu clasa pregătitoare: şi la şcoală şi la grădiniţă VIDEO

Ping-pong cu clasa pregătitoare: şi la şcoală şi la grădiniţă VIDEO
Clasa pregătitoare va fi organizată în grădiniţe, conform documentului semnat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, de reprezentanţii sindicatelor şi ai asociaţiilor de părinţi, în zonele unde nu există spaţii la şcoală. La Cluj problema spaţiilor este la grădiniţe. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj vor ca elevii din „clasa zero" să studieze la şcoli.

„În cadrul întâlnirii din data de 30 ianuarie 2013, desfăşurată la sediul Ministerului Educaţiei, reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ai federaţiilor sindicale şi ai federaţiei naţionale a asociaţiilor de părinţi din învăţământul preuniversitar au convenit asupra următoarelor: 1. Menţinerea clasei pregătitoare ca parte a învăţământului primar obligatoriu, începând cu vârsta de şase ani; 2. Organizarea acesteia într-un mod mult mai flexibil, astfel încât, din punct de vedere al locului de desfăşurare a activităţii, clasa pregătitoare să se poată afla fie la şcoală, fie la grădiniţă, dar cu acelaşi curriculum şi cadre didactice calificate pentru învăţământul primar", se arată în acordul semnat, ieri, de MECTS. Totodată, MECTS îşi propune să consulte părinţii în vederea identificării celei mai bune soluţii în localitatea lor pentru organizarea clasei pregătitoare până la 31 martie, asigurarea unei mai bune cooperări între instituţiile de învăţământ şi autorităţile locale în vederea identicării spaţiilor are ca termen data de 1 septembrie. Documentul prevede continuarea investiţiilor pentru a soluţiona problemele legate de mobiler şi dotări, extinderea programelor „after-school" în şcoli, dar şi continuarea procesului de formare a cadrelor didactice care predau la clasa pregătitoare. „Se va permite în acest an înscrierea în clasa I şi a acelor copii care nu au parcurs clasa pregătitoare, deşi aveau vârsta prevăzute de lege pentru aceasta", se arată în acord cu precizarea că măsura va fi luată prin intermediul unui ordin de ministru.

Conducerea ISJ Cluj doreşte ca şi în anul viitor clasa pregătitoare să rămână la şcoală. „Soluţia e să continuăm cu clasa pregătitoare la şcoală pentru avem toate dotările, iar în Cluj sunt mari probleme cu spaţiile în grădiniţe. Am făcut o evaluare a clasei pregătitoare în luna octombrie şi lucrurile s-au aşezat. Nu s-au găsit probleme serioase. La acea vreme au fost probleme cu faptul că unele dotări au venit mai târziu. E foarte complicat să muţi clasa pregătitoare în altă parte", a declarat Valentin Cuibus. Conform datelor ISJ Cluj, peste 100 de copii au depăşit vârsta de şapte ani şi vor merge direct în clasa întâi în anul şcolar viitor. „Copiii care nu au fost înscrişi anul trecut în clasa pregătitoare vor merge mai departe în clasa întâi. Avem 143 de copii care au peste şapte ani în tot judeţul şi nu va trebui să înfiinţăm clase suplimentare pentru ei", a explicat Cuibus. Acesta va lua în această dimineaţă parte la o videoconferinţă cu reprezentanţii MECTS pentru a discuta metodologia şi modul cum va avea loc organizarea grupei pregătitoare în anul şcolar viitor.

Eugenia Blaga, directorul Grădiniţei cu Parfum de Tei, susţine că majoritatea părinţilor doresc ca micuţii lor să rămână în grădiniţe. „Părinţii optează pentru grădiniţă pentru că aici este un confort mai mare. Noi aşteptăm metodologia, aşteptăm să vedem ce ne vor spune cei de la ISJ şi apoi vom face întâlniri cu părinţii pentru a discuta despre clasa pregătitoare", a explicat Blaga. În ceea ce priveşte faptul că dascălii care predau la clasa pregătitoare, trebuie să fie calificate pentru învăţământul primar, Blaga spune că la grădiniţa pe care o conduce educatoarele au dublă specializare. „ Vor trebui învăţătoare unde nu există educatoare cu dublă specializare. La grădiniţa am educatoare care au terminat profilul educator-învăţător. Şi grupa era pregătitoare era obligatorie, copiii nu puteau merge în clasa întâi fără să fi fost la grupa pregătitoare în grădiniţă", a spus Blaga.

Părinţii clujeni îşi doresc ca clasa pregătitoare să fie organizată în grădiniţe. „Părinţii şi-ar dori să fie clasa pregătitoare la grădiniţe, dar din discuţiile cu domnul inspector general s-au făcut multe investiţii în şcoli. Vrem ca părinţii să fie informaţi că această clasă pregătitoare este obligatorie şi e parte a învăţământului primar", a declarat Cristina Grigore, preşedintele Asociaţiei Părinţi Clujeni. „Cred că în Cluj clasa pregătitoare va rămâne la şcoală pentru s-au făcut multe investiţii, însă din punctul de vedere al părinţilor aceştia doresc ca clasa pregătitoare să fie la grădiniţă. Probabil în mediul rural se va merge pe ideea de a rămâne clasa pregătitoare în grădiniţă pentru că sunt localităţi unde copiii n-ar avea loc la şcoală", a precizat Grigore.

 

 

Comenteaza