Plan comun de acțiune al organizațiilor maghiare din Transilvania

Plan comun de acțiune al organizațiilor maghiare din Transilvania

Organizațiile politice maghiare din Transilvania au pregătit un plan comun de acțiune pentru aplicarea principiilor autonomiei.

Reprezentanții mai multor organizații politice maghiare au început negocierile, la Cluj-Napoca, pentru un document care va conține 12 puncte. Întâlnirea a fost stabilită la inițiativa lui Katalin Szili, însărcinatul premierului ungar pentru activitatea de mediere, notează g4media.ro. Odată cu stabilirea unui nou sistem de instituții ale Uniunii Europene se va sprijini adoptarea celor cinci principii cu privire la comunitățile autonome.

Cele cinci principii cu privire la comunităţile naţionale autohtone au fost prezentate la Universitatea de Vară de la Tuşnad, de Ferenc Kalmar, însărcinat ministerial din partea Ministerului Afacerilor Externe. Kalmar susține că sunt principii deabază faptul că problema minorităţilor naţionale autohtone nu este o problemă de afacere internă, ci una europeană, dar și că identitatea naţională trebuie protejată. În plus, în acest sens, trebuie recunoscute atât drepturile individuale, cât şi cele colective, iar identitatea naţională nu este însoţită neapărat de cetăţenie, iar comunităţile autohtone trebuie să reprezinte elemente constitutive ale statelor.

Declaraţia a fost semnată de vicepreşedintele executiv UDMR, Istvan Szekely, de preşedintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Tibor Toro, de deputatul Jozsef Kulcsar Terza, reprezentând Partidul Civic Maghiar (PCM). Din partea Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a fost Zoltan Zakarias, respectiv preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Balazs Izsak.

Comenteaza