Plângere penală împotriva lui Lucan în scandalul transplantului pentru Arşinel VIDEO

Plângere penală împotriva lui Lucan în scandalul transplantului pentru Arşinel VIDEO
Preşedintele unei asociaţii care sprijină bolnavii de dializă face plângere penală împotriva doctorului Mihai Lucan, în scandalul care-l are în mijloc pe artistul Alexandru Arşinel. Clujeanul acuză că acesta din urmă a fost favorizat la transplantul de rinichi, deşi pe lista de aşteptare sunt mii de persoane.

Emanuel Ungureanu e preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate și Empatie "Claudia Safta" şi a depus în urmă cu puţine momente o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

În plângere, Ungureanu acuză o instituţie, în acest caz Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca - condus de Mihai Lucan - de infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi.

"În fapt la sfârșitul lunii august 2013, opinia publică din România a fost informată printr-o conferință de presă organizată de conducerea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, de faptul că Alexandru Arșinel a efectuat un transplant renal de la un donator în moarte cerebrală", spune Ungureanu în plângerea penală. "Aceasta i-a contrariat pe membrii asociației, care sunt tineri cu insuficiență renală cronică, tratați prin hemodializă de trei ori pe săptămână. Aceștia își așteaptă ani de zile rândul pe lista de așteptare, fiind nevoiți ca în acest interval să meargă de trei ori pe săptămână, cu salvarea, la un centru de dializă, stând patru ore pe un pat, conectați la un aparat".

Ungureanu dă ca exemplu situaţia unei tinere studente la Medicină, Adina Bleotu, care anul trecut a decedat la doar 19 ani după ce efectuase 7 ani dializă, în așteptarea unui transplant. "La fel ca ea, nu au avut șansă la viață alți copii și tineri, Adina Fiț, Ligia Bulzan, Livia Stanciu, Sabina Cucoș, Iulian Pașca, Maria Miculaiciuc,Gheorghe Șofroniciu", nominalizează Ungureanu.

În prezent, o tânără din Bistrița, Gabriela Miciu face dializă de 10 ani, nereușind în acest timp să facă un transplant renal funcțional. În aceeași situație se află și Viorel Bora, verișorul Gabrielei sau Valentin Clampariu din Alba Iulia, care are 22 de ani și face dializă de 14 ani, neprimind nici el în acest interval o șansă la viață. "În schimb Alexandru Arșinel, care nu a făcut nici o zi de dializă, după trei zile de la înscrierea pe lista de așteptare a efectuat un transplant renal", spune Ungureanu, adăugând că există "indicii de tratament preferențial" acordat lui Alexandru Arșinel, de nerespectarea procedurilor legale care trebuiesc aplicate în astfel de cazuri. "Prin aceasta, s-a creat și o situație de inferioritate, de discriminare față de alte persoane care nu sunt VIP-uri", spune el. "Deși intervenția a avut loc la Cluj, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, consider că trebuie să răspundă și Agenția Națională de Transplant, care are atribuții exprese în domeniu. Această agenție monitorizează și finanțează întreaga activitate de transplant, supraveghează și coordonează fiecare acțiune de prelevare și transplant de organe și mai ales, furnizează informații de interes public cu privire la toate problemele care apar în acest domeniu".

Ungureanu cere procurorilor să solicite prezentarea tuturor documentele care au stat la baza transplantului şi să audieze toate persoanele implicate.Actorul Alexandru Arşinel, director al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a suferit, la sfârşitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. El a fost externat în 12 septembrie.

Şeful ICUTR, Mihai Lucan, declara că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

 

Comenteaza