Poate fi oprit sau nu coronavirusul de venirea verii? Cercetătorii americani au dat verdictul

Poate fi oprit sau nu coronavirusul de venirea verii? Cercetătorii americani au dat verdictul

Doi cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au încercat să vină cu un răspuns  la întrebarea pe care și-o pune o lume întreagă, și anume, dacă COVID-19 ar putea fi stopat odată cu venirea verii.

Speranţa era că noul coronavirus se va comporta la fel ca gripa de sezon, care dispare de obicei odată cu apariţia verii, însă studiul cercetătorilor americani Qasim Bukhari şi Yusuf Jameel arată că cel mai probabil omenirea va fi nevoită să găsească altă soluţie pentru stoparea pandemiei. Sunt aproape 800.000 de oameni infectaţi pe glob, iar peste 37.000 de oameni au murit.

COVID-19 nu va fi stopat de vară

"În baza datelor strânse până acum despre răspândirea 2019-nCoV, ipoteza noastră e că numărul scăzut de cazuri din ţările tropicale poate fi explicat de condiţiile umede, sub care răspândirea virusului poate fi mai lentă aşa cum a putut fi observat şi cu alţi viruşi", au scris cei doi cercetători în lucrarea lor, potrivit AccuWeather.

Ei au observat că în ţări cu climă caldă şi umiditate ridicată precum Singapore, Malaezia şi Thailanda, răspândirea virusului se face mai lent. Între timp, în ţări ca Italia, Coreea de Sud şi SUA, unde temperaturile în această perioadă sunt mai scăzute, virusul are o rată mare de răspândire. "Temperatura în aceste zone este similiară cu locul de origine al virusului, în regiunea Hebei din China, adică temperaturi între 3 şi 10 grade în februarie şi martie".

În SUA, state precum Washington şi New York sunt mult mai afectate de coronavirus decat Texas, New Mexico şi Arizona, state sudice cu climă umedă şi caldă. Nu e peste tot aşa. În Australia a fost vară până acum, iar cu toate aste sunt 4557 de persoane infectate şi 19 decedaţi.

Virusurile respiratorii tind să supravieţuiască mai bine în condiţii de umiditate scăzută, până în 40%, spune un alt cercetător, Linsey Marr, de la Virginia Tech aerosol. "La umiditate între 40 şi 80%, viruşii nu supravieţuiesc în aer sau pe diferite suprafeţe", a mai spus Marr, citată de Mediafax.

"Investițiile în sistemul sanitar și testarea, cele mai bune soluții"

Chiar dacă teoria căldurii se confirmă, asta nu înseamnă cu omenirea scapă de noul coronavirus. Acesta ar putea să ia doar o pauză, până la toamnă, cand ar urma să revină. "În acest moment, distanţarea fizică, igiena, testarea şi investiţiile în sistemul sanitar sunt singurele măsuri pe care le putem lua. Dacă noi, sau altă ţară, prioritizăm testarea şi infrastrutura medicală în ordine, atunci din fericire distanţarea socială şi costurile economice aferente nu vor fi la fel de grave", spune şi medicul Matthew Ferrari, de la Penn State Center for Infectious Disease Dynamics.

Comenteaza