Pod provizoriu în Chinteni, avizat lunar de Primărie la Ministerul Apărării ca să poată deservi populaţia

Pod provizoriu în Chinteni, avizat lunar de Primărie la Ministerul Apărării ca să poată deservi populaţia
Ridicol în comuna clujeană Chinteni: din cauză că Primăria nu are bani să construiască un pod luat de ape în urmă cu un an, Armata a construit unul provizoriu, de pontoane. Cum soluţia nu e însă definitivă şi se aplică doar în cazuri de urgenţă, primarul Lucia Suciu trebuie să primească în fiecare lună aviz din partea Ministerului Apărării pentru a putea păstra podul funcţional încă o lună.

Chinteni a fost una dintre cele mai afectate comune clujene la inundaţiile din vara anului trecut. Peste 100 de hectare de teren arabil au fost atunci distruse, 50 de gospodării au fost afectate, iar podul din localitate a fost luat de ape.

O soluție de moment, cu caracter provizoriu, a fost construirea unui pod de pontoane de către un detașament al Armatei 4 Gemina. Acest pod aparține armatei, se folosește numai pentru situații de urgență, ca urmare, de atunci și până astăzi Primăria Chinteni e nevoită să obțină lună de lună aprobare din partea Ministerului Apărării. "Interesată în rezolvarea situației, Primăria Comunei Chinteni, a elaborat un proiect de reconstrucție a podului, a obținut toate aprobările, mai puțin fondurile necesare. Podul distrus se încadrează în proiectele de finanțare elaborate de Guvern în acest scop", spune deputatul clujean Cornel Itu (PSD). Acesta i-a adresat o interpelare premierului Emil Boc şi cere intervenţia sa pentru ca Primăria să primească fondurile necesare pentru construirea podului.

Podul provizoriu deserveşte cele 56 de familii care locuiesc în ansamblul imobiliar Cluj 2.
"În fiecare lună avem nevoie ca avizl să se prelungească, pentru că podul aparţine Ministerului Apărării şi se foloseşte în situaţii de urgenţă", spune şi primarul Lucia Suciu (PSD) pentru ziuadecj.ro. Ea adaugă că avizul a expirat în 1 noiembrie şi că MAI a trimis adresă Primăriei că va ridica pontonul. "Am revenit cu o nouă adresă şi acum aştept răspunsul lor", spune ea.

Construirea unui pod nou peste Valea Chintăului costă 4 milioane de lei, o sumă de patru ori mai mare decât întreaga sumă primită în acest an de Primărie de la Consiliul Judeţean pentru toate proiectele care aveau nevoie de finanţare. De la Guvern, Primăria nu a primit bani, pentru că, spune Suciu, "culoarea ochilor nu corespunde cu situaţia actuală din România".

Comenteaza