Poezia capătă putere monetară: cafea, cumpărată cu versuri, vineri, în 80 de cafenele din ţară

Poezia capătă putere monetară: cafea, cumpărată cu versuri, vineri, în 80 de cafenele din ţară
Iubitorii de cafea şi de poezie se pot bucura, vineri, în 80 de localuri din ţară, de o ofertă specială: versurile devin monedă de schimb, astfel încât consumatorii îşi pot plăti cafeaua cu poeme.

Această acţiune face parte din campania "Poezia poate face lumea mai bună", prin care se doreşte readucerea acestui gen literar în vizorul publicului larg. Această campanie a început în urmă cu aproape trei săptămâni, când bucureştenii au putut avea ocazia de a circula, timp de două zile, cu un metrou tapetat cu post-it-uri cu versuri.

Selecţia poeziilor care au fost scrise pe post-it-uri a fost făcută de poetul şi criticul literar Radu Vancu, printre poeţii ale căror opere au putut fi citite în metrou numărându-se Florin Dumitrescu, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu, Ion Stratan, Ovidiu Nimigean, Şerban Foarţă, Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Iv cel Naiv, Ioan. Es. Pop, Sorin Gherguţ, Eugen Cioclea, Ion Mureşan, Vlad Moldovan, Adrian Despot şi Deliric 1 (Răzvan Eremia).

"Am rămas impresionat de ce s-a întâmplat cu acel metrou (...) mi s-a părut un fel de strângere a comunicării între oameni. Astăzi se întâmplă un alt lucru foarte interesant. Astăzi ne putem cumpăra cafea cu o hârtiuţă cu versuri", a spus Adi Despot, prezent, vineri dimineaţă, într-un local din Bucureşti în care cafeaua se plăteşte cu versuri.

Artistul a ţinut să reamintească faptul că el nu se consideră poet. "Sunt un muzician şi nu mi-e ruşine să afirm lucrul aceasta şi mă folosesc de versuri pentru a da viaţă muzicii mele", a completat Adi Despot.

Poetul Florin Dumitrescu, criticul literar Daniel Cristea Enache, artiştii Nicu Alifantis, Adi Despot şi Deliric 1 (Răzvan Eremia) se numără printre susţinătorii acestei acţiuni, vorbind într-o întâlnire care a avut loc vineri dimineaţă, într-unul dintre localurile unde cafeaua se cumpără cu versuri, despre poezie, poeţi, muzică, versuri şi importanţa acestei acţiuni.

Nicu Alifantis a declarat că i-a plăcut poezia şi a "consumat" încă din timpul şcolii, iar ideea de a cumpăra o cafea cu o poezie este "absolut impresionantă".

"Am fost, încă din timpul şcolii, un mare consumator de poezie. Am consumat multă poezie pentru că mi-a plăcut, pentru că am crezut că citind poezie poţi comunica ceva ce ai în minte altfel, mult mai frumos, celorlalţi şi din acest motiv am renunţat la câteva încercări pe care le-am avut scriindu-mi singur versurile. A fost un eşec total, era totul de un penibil groaznic şi atunci, ferindu-mă de penibil şi dorind în continuare ca în cântecele mele să existe nişte versuri frumoase, care au ceva de spus, mi-am îndreptat privirea spre poezia română, străină, clasică, contemporană şi atunci am început să găsesc muzica printre rândurile poeziei. Orice poezie, orice text are o muzicalitate a lui. E foarte simplu, dacă o găseşti, atunci rezultatul este unul bun", a spus Nicu Alifantis.

"Poezia poate face lumea mai bună" este o campanie Julius Meinl.

În Bucureşti, versurile vor funcţiona pe post de monedă în 12 cafenele. La fel se va întâmpla şi în cafenele din alte 30 de oraşe din ţară: Arad, Bistriţa, Botoşani, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Cristuru Secuiesc, Dej, Deva, Galaţi, Gherla, Odorheiu Secuiesc, Petroşani, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sâncrăieni, Selimbar, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Slatina, Suceava, Târgovişte, Târgu Mureş, Târnăveni şi Timişoara. Prin urmare, în 80 de cafenele din ţară se va cumpăra, pentru o zi, cafea plătind cu versuri.

 

Etichete
Comenteaza